Najveća vježba ratnog vazduhoplovstva Srbije u oktobru

Srna
Najveća vježba ratnog vazduhoplovstva Srbije u oktobru

JAKOVO - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će u oktobru biti održana najveća do sada vojna vježba Ratnog vazduhoplovstva Vojske Srbije.

-U oktobru ćemo napraviti do sada najveću vežbu u Srbiji Ratnog vazduhoplovstva na Pešteru, gde će sve što imamo od protivvazdušne odbrane (PVO) i aviona da puca i pokazaćemo ogromnu snagu, nešto što u Srbiji do sada nije moglo da se vidi - rekao je Vučić u Jakovu, gdje je obišao pripadnike Trećeg raketnog diviziona 250. raketne brigade za protivvazdušna dejstva.

Vučić je naglasio da je Srbija respektabilna vojna sila, neuporedivo snažnija nego ranije, te da je posebno ponosan što se nalazi u Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade, herojske brigade, koja je na današnji dan prije 21 godinu oborila američki nevidljivi avion F-16, tokom NATO bombardovanja.

- Smatramo da je to slavna, herojska prošlost. Mi se ponosimo svojim junacima i borcima - poručio je Vučić.

On je istakao da su Srbija i njeno nebo danas neuporedivo zaštićeniji nego ranije, te dodao da će se nastaviti sa opremanjem jedinica i da se uskoro očekuju bespilotne letjelice.

Vučić je napomenuo da se tokom posjete ovoj jedinici u Jakovu može vidjeti najsavremenije protivavionsko oruđe koje je u vlasništvu Srbije, što je rezultat saradnje sa Rusijom, a riječ je o sistemima "pancir S1", koji gađa na 15 kilometara u visinu i 20 kilometara u daljinu, a može da gađa četiri cilja istovremeno.

- Srbija je danas bar deset puta snažnija, nego što je bila. Ovo je velika podrška čuvanju naših gradova, važnih objekata i rejona. Nastavljamo da osnažujemo svoju vojsku jer sloboda je vrhovna i najviša vrednost našeg naroda i zemlje - rekao je Vučić.

On je ponovio da Srbija nikoga ne želi da napada, ali ovim garantuje sigurnu budućnost za svoju djecu.

Govoreći o video-samitu EU i Zapadni Balkan, Vučić je ponovio da će za Srbiju ključno biti pitanje članstva u EU, kao i da će tražiti više grantova, a manje pozajmica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana