Najskuplji eksponat "Sjaja" zlatna poluga od 58.000 evra

Srna
Foto: srna

NOVI SAD - Na Novosadskom sajmu danas je otvorena međunarodna izložba zlatarstva i časovničarstva "Sjaj", jedna od najatraktivnijih sajamskih manifestacija, na kojoj je izložen i najskuplji eksponat, poluga od 24-orokaratnog zlata, vrijedna 58.000 evra.

Riječ je o poluzi prvog srpskog investicionog zlata, teškoj jedan kilogram, i smatra se najskupljim izloženim eksponatom u 25 godina dugoj istoriji te izložbe.

Osim tog eksponata na izložbi se može vidjeti i skupocjeno zlatno prstenje, ogrlice, narukvice kao i drugi nakit optočen dragim kamenjem. Otvrajući izložbu Milosav Lelović, vlasnik novosadske Zlatare "Pan", na čijem je štandu izložena zlatna poluga, istakao je značaj "Sjaja" za Novi Sad i Srbiju.

"Moji poslovni prijatelji iz Poljske nisu otišli u Minhen na Sajam koji počinje upravo danas, nego su došli na Sajam u Novi Sad, jer se ovde osećaju dobro, što dovoljno govori o značaju izložbe“, istakao je Lelović.

Generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković naveo je da na Ttoj izložbi svoje vrijedne proizvode, osim iz Srbije, izlažu i poznati zlatari i časovničari iz Turske, Poljske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Izložba je postavljena u Hali 1 Novosadskog sajma, završava se u ponedjeljak, 11. aprila.

U okviru izložbe, tokom četiri dana, biće održana i četiri stručna skupa, s tim da se danas govorilo o srednjovjekovnom nakitu u Srbiji, uzorima, paralelama i motivima. Stručna komisija koja vrednuje kvalitet izloženih eksponata će najuspješnijim izlagačima uručiti prestižna priznanja Novosadskog sajma.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana