Nadejin: Svi prisutni smrtonosnoj pucnjavi u školi su ugroženi od trauma

Tanjug
Nadejin: Svi prisutni smrtonosnoj pucnjavi u školi su ugroženi od trauma

BEOGRAD - Nisu ugroženi samo oni koji su bili žrtve tragedije, već svi koji su bili prisutni prilikom pucnjave u školi ugroženi su zbog traume, rekla je danas predsjednica izvršnog odbora Društva psihologa Srbije Marina Nadejin, povodom smrtonosne pucnjave u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru.

"Ovo nije nešto što može da prođe za dan-dva, govorim prije svega o deci koja su tu bila i prisutna. Naravno ovako teški i dramatični događaji će trajati, jer su pogodili celu zajednicu na nivou škole, ali i prosvetnu zajednicu", izjavila je Nadejin za Tanjug. 

Na pitanje da li je onlajn nastava za decu u osnovnim školama ispravna reakcija, Nadejin je odgovorila da ona ne vidi to kao sistemsku mjeru, jer je važan lični kontakt i rad sa djecom, kako bi se ona smirila i kako bi se šok umanjio. 

Ona je rekla da će traumatične posljedice na djecu, koja su prisustvovala u u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" biti individualne, u zavisnosti od postraumatskog perioda i dodala da, ukoliko roditelji ne mogu sami da izađu na kraj sa traumama djeteta, treba da se obrate stručnjacima. 

Na pitanje da li relativizacija nasilja u društvu i sadržaj na internetu utiče na agresiju kod mladih, sagovornica Tanjuga je navela da negativni modeli mogu loše da utiču na mlade. 

"Činjenica je da modeli postoje, modeli na koje deca nailaze i na društvenim mrežama i na internetu i u igricama koje su jako agresivne, jednostavno se ti neki kriterijumi za ono što je nasilno i što nije nasilno, empatija i osećanje za druge smanjuju", objasnila je Nadejin. 

Nadejin je navela da je teško kontrolisati djecu prilikom njihovog pristupa internetu i da kroz priču treba uputiti djecu kako da izađu na kraj prilikom sukoba. 

"Pričati sa decom o nasilju, pričati šta je nasilje, upoznati ih sa tim kako da izađu na kraj kada imaju sukob kada imaju problem, kome da se obrate, sa kim da razgovaraju", rekla je Nadejin. 

Društvo psihologa Srbije organizuje inicijativu da pruži besplatnu psihološku pomoć svoj deci i roditeljima kojima je potrebno, a informacije će biti dostupne na sajtu, zaključila je Nadejin.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana