Nacisti spaljivali knjige, ustaše bi pisce

Agencije
Nacisti spaljivali knjige, ustaše bi pisce

BEOGRAD - Nacisti su spaljivali knjige, a ustaše bi pisce, rekao je juče ministar odbrane Srbije i predsjednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin reagujući na protest Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Hrvatske zbog dodjeljivanja Nobelove nagrade austrijskom piscu Peteru Handkeu.

- Kada je nemački pisac Ginter Gras, uprkos svojoj pripadnosti SS jedinicama Hitlerove Nemačke, dobio Nobelovu nagradu za književnost, hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova nije osetilo zabrinutost niti se oglasio saopštenjem. Biti na strani Hitlerove Nemačke u očima nastavljača politike ustaštva nije greh, ali biti prijatelj Srba je veliki i neoprostivi greh - naveo je Vulin.

Istakao je da u “Hrvatskoj nije bilo agresije” (90-ih godina 20. vijeka), ali građanskog rata jeste.

- Iz Hrvatske niko nije proterao državljane Srbije, ali 250.000 državljana Hrvatske srpske nacionalnosti jeste - rekao je Vulin.

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova oglasilo se u subotu uveče saopštenjem povodom dodjele Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu, u kome izražava začuđenost i nezadovoljstvo tim izborom.

- Ne ulazeći u pitanje Handkeovog književnog opusa i kvaliteta njegovog literarnog izražavanja, Ministarstvo izražava zabrinutost zbog dodjele Nobelove nagrade osobi politički angažovanoj u pružanju podrške velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića devedesetih godina prošlog vijeka - saopšteno je iz hrvatskog ministarstva.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je izuzetno hrabra odluka Švedske kraljevske akademije da nagradu za književnost dodijeli Handkeu, s obzirom na to da je on našao hrabrosti da iz drugačijeg ugla piše o građanskom ratu u Jugoslaviji.

- Privilegija je čestitati dobitnicima Nobelove nagrade za književnost, a posebna privilegija je čestitati onima koji su uspeli da se otmu u turbulentnim vremenima jednoumlju i svaljivanju krivice na jedan narod - naveo je Dačić.

Švedska kraljevska akademija dodijelila je Peteru Handkeu ovogodišnju Nobelovu nagradu za književnost zbog, kako je obrazloženo, “njegovog uticajnog rada koji sa lingvističkom genijalnošću istražuje periferiju i posebnost ljudskog postojanja.”

Handke je poznat po podršci Srbiji i Srbima i zbog stava da krivicu za rat ne treba svaljivati na srpsku stranu. Dodjelu Nobelove nagrade za književnost Handkeu oštro su kritikovali Albanci, Bošnjaci, hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova i Američko udruženje književnika. 

 

Protest u Prištini 

U Prištini je danas najavljen protest protiv odluke da austrijski pisac Peter Handke dobije Nobelovu nagradu.

Kosovski režiser Ben Apoloni izjavio je će ispred švedske ambasade u Prištini biti održan protest s ciljem povlačenja odluke o dodjeli Nobelove nagrade Handkeu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana