Na srpskim lokalima u Bošnjačkoj mahali polomljena stakla

Tanjug, Srna
Foto: RTRS

KOSOVSKA MITROVICA - Na najmanje četiri lokala u naselju Bošnjačka mahala u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice čiji su vlasnici Srbi tokom protekle noći nepoznati počinioci polupali su izloge.

Jedan od vlasnika lokala rekao je za Kosovo onlajn da ga je  komšija Albanac obavijestio da su mu polupani prozori na radnji.

Vlasnik je naveo da nije ništa ukradeno, već da je samo slomljeno staklo.

RTS navodi da su odmah pored srpskih i lokali Albanaca, koji su neoštećeni.

Na samo pedesetak metara od mesta gde se to desilo stacionirani su pripadnici kosovske policije koji su nedavno sa juga raspoređeni na sjever Kosova i Metohije.

U Sjevernoj Mitrovici trenutno je mirno, nad gradom kruži helikopter Kfora, a gradskim ulicama patrole Euleksa, navodi Kosovo onlajn.

-Izlozi četiri srpska lokala u mješovitom naselju Bošnjačka Mahala u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, razbijeni su u podmuklom napadu ekstremista i takoreći pred očima međunarodne zajednice, čime je na najogoljeniji način potvrđena namjera režima premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija - saopšteno je iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

U saopštenju se navodi da je sada jasno sa kojom namjerom i razlogom je Kosovska policija s dugim cijevima poslata u mješovite srpske sredine na Kosovu i Metohiji.

-Ova nedvosmislena potvrda da je Kurtijeva ideologija i praksa najogoljeniji fašizam stiže na Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, koji se obilježava širom svijeta u znak sjećanja na tragediju koja je tpočela upravo lomljenjem izloga - navedeno je u saopštenju.

Iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju ukazuju da iskustvo Srbe uči da nasilje nad zajednicama i narodima počinje upravo napadima na njihovu imovinu i zato je neophodno da UNMIK i KFOR hitno stanu u zaštitu Srba i njihove imovine na Kosovu i Metohiji, jer istorija ne prašta ravnodušnost u ovakvim situacijama.

Kako kažu, Kurti se očigledno nada da će stvaranjem atmosfere straha i neizvjesnosti obeshrabriti Srbe na sjeveru Kosova i Metohije.
-Međutim, srpski narod je izdržao i gore zulume i pobeđivao je i veće nasilnike od njega, pa će tako pobediti i ovoga puta - poručili su iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana