Na mostu na Ibru italijanski karabinjeri

Tanjug
Foto: Tanjug

KOSOVSKA MITROVICA - Na glavnom mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, čije je otvaranje najavila Priština, i danas je nepromjenjena situacija, a na mostu su parkirana vozila italijanskih karabinjera iz sastava KFOR-a, dok ulicama patroliraju pripadnici Euleksa.

Radnici koje su angažovale privremene prištinske institucije i koji su ranije prekrečili oslikane srpske zastave, danas nastavljaju radove na mostu, javlja dopisnik Tanjuga.
    
Situacija je trenutno mirna, ali se među građanima osjećaju ogorčenje i nemir zbog najava iz Prištine o otvaranju mosta.
    
Priština je najavila otvaranje glavnog mosta u Kosovskoj Mitrovici, koji grad dijeli na južni dio naseljen Albancima i sjeverni dio, gde žive uglavnom Srbi, iako se tome protive Beograd i Srbi na KiM, ističući da to ugrožava bezbjednost i opstanak Srba u pokrajini.
    
Srbi sa KiM održali su 7. avgusta u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice miran protest, sa koga su poručili da su protiv otvaranja mosta.
    
Otvaranju mosta na Ibru u ovom trenutku protive se i KFOR, SAD, EU i OEBS, koji smatraju da to pitanje treba da bude deo dijaloga Beograda i Prištine.
    
KFOR, čiji su pripadnici stalno stacionirani na mostu, više puta je saopštio da je neophodno da se svi akteri uzdrže od jednostranih akcija koje bi mogle stvoriti tenzije, kao i da ta misija neće oklijevati da reaguje na bilo koji relevantan bezbjednosni razvoj, u skladu sa mandatom na osnovu Rezolucije 1244 UN.
    
Preko mosta na Ibru Albanci iz južnog dijela Kosovske Mitrovice više puta su pokušavali da upadnu u sjeverni dio grada, gdje žive uglavnom Srbi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana