Na Kosmetu bez opijela na grobljima, prisluživanje svijeća u crkvama

Srna
Na Kosmetu bez opijela na grobljima, prisluživanje svijeća u crkvama

PRIŠTINA- Raseljeni Srbi iz opština Priština, Kosovo Polje, Gnjilane, Obilić, Đakovica, Podujevo i Štimlje jutros, na Mitrovske zadušnice, nisu mogli posjetiti grobove svojih predaka zbog epidemije virusa korona i stupanja na snagu karantinskih mjera.

U skladu sa odlukom o zabrani kretanja od sinoć u 20 do šest časova u ponedjeljak, 9. novembra, iz Eparhije raško-prizrenske izdat je nalog sveštenicima da ne služe opijela na grobljima, pa su vjernici mogu da svijeće prisluže u crkvama.

- Mera zabrane služenja opela na grobljima je doneta u skladu sa preporukama nadležnih institucija - rečeno je Srni u sekretarijatu Eparhije u Gračanici.

Vjernicima u opštini Gračanica, u kojoj nisu uvedene mjere karantina, preporučeno je da na groblja odlaze najviše po dvoje i da ne nose hranu, vino i žito.

Iz kosovske policijske službe su upozorili da će primjenjivati rigorozne mjere uključujući i drakonske novčane kazne ukoliko se građani ne pridržavaju mjera.

- Na svim prilaznim putevima opštini Priština od sinoć su postavljeni pokretni kontrolni policijski punktovi na kojima se svi putnici kontrolišu i propuštaju samo vozila koja su u tranzitu - naveli su iz policije.

Iste mjere biće primijenjene i večeras i sutra, na praznik Mitrovdan.

Policija je na cijeloj teritoriji Kosova od sveštenika preuzela spisak Srba koji slave Svetog Dimitrija.

Iz policijske stanice u Gračanicic su upozorili da je patrolama naređeno da tokom noći i sutra obiđu slavljenike i, ukoliko u bilo kom domu bude prisutno više od pet lica, gosti i domaćin slave biće sankcionisani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana