Na KiM svaki treći dan etnički motivisan napad na Srbe

Srna
Na KiM svaki treći dan etnički motivisan napad na Srbe

BEOGRAD - Na Kosovu i Metohiji je samo od početka ove godine bilo 67 etnički motivisanih napada na Srbe, što je u prosjeku jedan napad svaki treći dan, pišu beogradske "Večernje novosti".

List navodi da se posljednji slučaj dogodio prije tri dana, kada je muškarac albanske nacionalnosti napao Mladena Đošića u selu Donja Brnjica, nadomak Prištine i nanio mu povrede, a policija je privela oca pretučenog mladića koji je pritrčao da zaštiti sina.

Prije toga, u povratničkom selu Ljubožda u opštini Istok obijene su i opljačkane porodične kuće Žarka Zarića i Radovana Ristića, domaćinstva Marinka Blagojevića i Tomislava Radivojevića, dom Miodraga Kostića iz Plementine, kao i Božidara Vanića i Ranka i Srđana Milićevića u Donjoj Brnjici, dok je grupa Albanaca pretukla i opljačkala dvadestogodišnjeg Petra Kostića na parkingu u Kosovskoj Mitrovici.

Albanac iz Suve Reke ispalio je nekoliko hitaca iz vatrenog oružja u selu Donja Bitinja, u opštini Štrpce, a na zidu kuće Svetislava Stojkovića postavio nadgrobni vijenac.

U mjestu Zupče, u opštini Zubin Potok, obijena je i opljačkana Crkva Svetih otaca, koja se više puta našla na meti napada, temelji srpskog manastira Bogorodice Hvostanske u mjestu Studenica su ograđeni, a na tabli na albanskom jeziku napisano je da je riječ "o bazilici".

Takozvana kosovska policija upadala je u ambulante, apoteke, pošte, zaustavljana su vozila sa dinarima, srpska roba je zabranjena, grupa albanskih mladića kamenovala je Osnovnu školu "21. novembar" u Gojbulji, ručne bombe bačene su u nekoliko dvorišta srpskih porodica, napominje list.

U ovakvoj atmosferi linča, kako navode "Večernje novosti", premijer privremenih institucija Aljbin Kurti, rekao je juče da opasnost po mir dolazi od ekspanzije Srbije i Rusije, a da Beograd "laže da Kosovo sprovodi etničko čišćenje ili pogrome nad srpskim stanovništom".

"U stvari, tačno je suprotno - mi smo takođe obezbijedili da svi naši građani, uključujući etničku srpsku zajednicu, uživaju u plodovima našeg razvoja", opisao je Kurti "lagodan život" Srba, od kojih je inače već 14 odsto moralo da napusti domove zbog maltretiranja Prištine.

Advokat Dejan Vasić koji u sudskim procesima zastupa veliki broj Srba koje je Priština optužila za navodne ratne zločine tokom sukoba na Kosovu i Metohiji kaže da je samo tokom ovog proljeća bilo šest takvih predmeta koji se vode pred Specijalnim odjeljenjem Osnovnog suda u Prištini.

Vasić kaže da je saslušan određeni broj svedoka u predmetu protiv Dragiše Milenkovića, Slađana Trajkovića, Muhameda Alidemaja, Dragiše Đokovića i okončan predmet Zlatana Arsića, a još nije počeo predmet protiv Gavrila Milosavljevića.

Po pravilu, Priština "ratne zločine" otkriva kada onaj koji ih je navodno počinio dođe da traži imovinu koja mu je oteta.

Onda se odjednom, više od dvije decenije kasnije, pojavljuju "svjedoci".

I pored toga što se velika većina prethodnih sudskih procesa za navodne ratne zločine završila okrivljujućim presudama protiv Srba, Vasić vjeruje da će u ovim sporovima uspjeti da odbrani svoje klijente.

Vasić ističe da nikada u životu nije mogao da pomisli da će neko biti osuđen, a da za to ne postoje nikakvi dokazi.

"Siguran sam da ćemo sve ove predmete gde su dokazi klimavi, svedoci nesigurni, te ljude odbraniti i pokazati šta je istina. Svi ovi predmeti bazirani su na izjavi jednog ili dva svedoka koji su u principu prilično niskih kredibilnosti i odbrana će to pokazati bez greške. To će biti jasno i veću i tužilaštvu, publici, svima. A sve iza tog je odluka suda", rekao je Vasić.

Od kada su sudije Euleksa predale mandate lokalnim pravosudnim organima, donesene su svega tri oslobađajuće presude Srbima za navodne ratne zločine - oslobođeni su Milorad Zajić u Peći, Bogdan Mitrović u fazi istrage i Zlatan Arsić. Osmorica Srba su pravosnažno optužena, dodaje list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana