Na institutu „Dedinje" presađeno srce prvi put poslije 30 godina

Tanjug
Na institutu „Dedinje" presađeno srce prvi put poslije 30 godina

BEOGRAD - Na Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" u Beogradu, 30 godina od tada velikog pionirskog poduhvata, ponovo je presađeno srce, pri čemu je prvi put na Balkanu primijenjena nova transmediks mašina koja omogućava da srce, kada se uzme od donora, šest sati bude u optimalnim uslovima.

Srce je dobio tridesetčetvorogodišnji muškarac od pet godina starijeg kadaveričnog davaoca /koji je bio u stanju moždane smrti/ iz Novog Sada, čija je porodica pristankom da se uzmu njegovi organi promijenila sudbinu šestoro ljudi.

Organe istog davaoca dobili su i pacijenti kojima su u Univerzitetsko-kliničkom centru Srbije presađeni jetra i rožnjače, a u Univerzitetsko-kliničkom centru Vojvodine bubrezi.

Direktor Instituta "Dedinje" Milovan Bojić rekao je za "Večernje novosti" da se mladić, u čijim grudima sada kuca tuđe srce, osjeća dobro.

On je dodao da je pri zahvatu prvi put na Balkanu primijenjena nova transmediks mašina koja omogućava da srce, kada se uzme od donora, šest sati bude u optimalnim uslovima.

"Srce u toj mašini kuca kao da je u ljudskom telu do ugradnje u primaoca organa. To je razlika u odnosu na uobičajeno stavljanje ograna na led. u Jugoistočnoj Evropi jedino `Dedinje` ima tu tehnologiju koja omogućava potpuno siguran put organa za transplantaciju", rekao je Bojić.

U ekipi ljekara koji su izvršili transplantaciju srca na "Dedinju" bili su profesori Saša Borović, Petar Vuković, Dragana Unić Stojanović, doktori Dragana Košević, Ljuba Đoković i drugi.

Bojić je naveo da su se ljekari iz ovog instituta obučavali za transplantaciju srca na velikoj klinici u Mađarskoj, gdje se godišnje presadi stotinu srca, a tamošnje ljekare srpske kolege su učile kako se ugrađuje totalno vještačko srce, što je zahvat kojim se "kupuje" vrijeme ili "zlatni most do transplantacije", a "Dedinje" je po njemu lider.

On je dodao da donorsko srce čeka više od 50 ljudi, među kojima je mnogo mladih.

"U poslednjih mesec dana, posle zaista velike pauze, tri porodice su dale pristanak da se uzmu organi njihovih bližnjih u stanju moždane smrti", rekao je Bojić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana