Na institutu "Banjica" zaraženo 45 zdravstvenih radnika, broj anesteziologa prepolovljen

Srna
Na institutu "Banjica" zaraženo 45 zdravstvenih radnika, broj anesteziologa prepolovljen

BEOGRAD - Na beogradskom Institutu za ortopediju "Banjica" virusom korona zaraženo je 45 zdravstvenih radnika, što se strašno odražava na intenzitet rada, izjavio je direktor Instituta Zoran Baščarević.

On je istakao da je broj zaraženih zdravstvenih radnika veći nego u prethodnom talasu tokom ljeta kada ih bilo 30, a Institut bio u kovid režimu, a posebno je teško zbog anesteziologa, jer od njih 18, sada raspolaže sa samo devetoro.

"To se strašno odražava na intenzitet rada, s obzirom na to da Institut nije u kovid sistemu i bavi se redovnim radom", rekao je Baščarević.

On je za RTS naveo da se sedmično pregleda oko 500 traumatizovanih pacijenata, od kojih se 50 primi u bolnicu, a 30 operiše.

"Svakog dana osam do devet operativnih programa... To će mnogo nedostajati ako Banjica bude primorana da uđe u kovid sistem. Nadamo se da će sistem izdržati još ovih par nedelja, a mi ćemo nastaviti da radimo ono što radimo svaki dan", rekao je Baščarević.

Prema njegovim riječima, ova godina je mnogo drugačija od 2019. godine.

"U proseku smo radili nešto više od 1.000 operacija mesečno, ukupno oko 13.000, sada još nemamo 4.000, a sada je gotovo kraj 11. meseca. Zbrinjavamo sve pacijente koji su teški maligni pacijenti i to smo uspeli nekako da postignemo i dovedemo u redovno stanje", rekao je Baščarević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana