Na Gazimestanu služen parastos kosovskim mučenicima i novomučenicima

Srna
Na Gazimestanu služen parastos kosovskim mučenicima i novomučenicima

Gazimestan - Brojni Srbi prisustvovali su danas na Gazimestanu obilježavanju Vidovdana i parastosu kosovskim i svim junacima stradalim od Kosovskog boja do danas, koji je služio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, uz sasluženje više vladika Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

Umirovljeni vladika zahumsko-hercegovački Atanasije Jevtić poručio je da će Srbi, ukoliko se manu poroka i bezbožnika, povratiti Kosovo i Metohiju, čuvajući svoju vjeru, ne izdajući svoje pretke i Krst časni.

“Okupljeni na mestu koje čini simbol pobede, na Gazimestanu, pevamo za vaskrsenje roda našega, za vaskrsenje sviju nas”, rekao je vladika Atanasije u besjedi.

On je naglasio da je Gazimestan mjesto pobjede i nije jedino, jer Srbi imaju i Paštrik i Košare na kojima je Srbin tokom Nato agresije pobijedio albansku vojsku NATO.

Umirovljeni vladika kaže da je u Kumanovu sa “natovcima” potpisan sporazum koji oni nisu poštovali, te da je Alijansa, okupacijom Kosova i Metohije, stvorila terorističku tvorevinu zvanu Republika Kosovo.

On je naveo da su Srbi narod sa velikim duhovnim rezervama, borci za Krst časni i slobodu zlatnu i uvijek daju zavjet da će se boriti za ponovno oslobođenje Kosova i Metohije, najsvetijeg dijela srpskih teritorija.

“Borićemo se mi ponovo za oslobođenje našeg Kosova i Metohije, i zato dolazimo na Gazimestan”, rekao je umirovljeni vladika, citirajući riječi pjesnika.

Vladika Atanasije je istakao da se Srbi moraju vratiti moralnim vrijednostima jer ako nemoral, narcizam i samoljublje ovlada čovjekom, on se nema čemu nadati ni na ovom svijetu ni u carstvu nebeskom.

Proslava Vidovdana na Gazimestanu protekla je bez prisustva predstavnika državnih organa Srbije, kao i bez prisustva predstavnika Srpske liste i Srba iz srpskih ili institucija samoproglašenog Kosova.

Okupljanje Srba i parastos je obezbjeđivala Kosovska policijska služba /KPS/ sa brojnim policajcima obučenim u uniforme, ali i u civilnim odijelima.

Pripadnici KPS-a obezbjeđivali su i više desetina autobusa kojima su Srbi pristigli u Gračanicu i na Gazimestan iz centralne Srbije, Republike Srpske i Crne Gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana