Na beogradski aerodrom stigla pomoć iz Kine

Agencije
Na beogradski aerodrom stigla pomoć iz Kine

BEOGRAD - Najveći srpski avion, erbas A330 “Nikola Tesla”, doletio je večeras iz Kine sa najvećom pošiljkom pomoći za Srbiju: medicinskim aparatima, zaštitinom opremom i kineskim ekspertima, a lično ga je dočekao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Srpski piloti su kroz prozore kokpita istakli kinesku i srpsku zastavu i mahali njima u odgovor na dobrodošlicu na pisti.

To je do sada najveća pošiljka medicinske pomoći za Srbiju u borbi protiv korona virusa, koju je poslao predsjednik Kine Si iping.

Pomoć iz Kine dogovorena je zahvaljujući ličnom angažmanu predsjednika Srbije Vučića.

Na paketima medicinske pomoći koja je stigla iz Kine ispisano je, na kinsekom jeziku i ćirilici, “Čelični prijatelji, dijelimo i dobro i zlo!, uz srce na čijoj jednoj polovini je zastava Srbije, a na drugoj zastava Kine.

U Srbiju je, kako je ranije najavljeno, sa medicinskim timom doputovalo šest vrhunskih epidemiologa iz područcja Vuhana u Kini koji je bio najpogođeniji korona virusom i njihovo iskustvo biće od velikog značaja za ljekare u Srbiji.

Inače, još jedan avion Er Srbije, erbas A320, poletio je jutros u 6. 15 za Šangaj po drugu turu pomoći, rečeno je ranije Tanjugu u Er Srbiji.

Kineski predsjednik Si je u pismu, koje je juče primio predsjednik Srbije Vučić, poručio da Kina podržava napore Srbije u borbi protiv korona virusa i da će joj pružati materijalnu i medicinsku pomoć, obezbjediti podršku u nabavci neophodne robe u Kini, kao i stručnu pomoć.

“Mi ćemo poslati i tim medicinskih stručnjaka u Srbiju da bismo vam pružili pomoć u analiziranju situacije i podelili iskustvo o kontroli i sprečavanju širenja virusa i liječenju oboljelih, kako bi se podigao efekat suzbijanja epidemije u Srbiji radi zaštite zdravlja i blagostanja naroda”, naveo je Si.

Predsjednik Srbije je prethodno pozvao Sija da pomogne Srbiji, a Vučićev apel je u Kini vidjelo oko 500 miliona ljudi.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić smatra da je dolazak kineskih medicinskih stručnjaka od ogromnog značaja za Srbiju u borbi protiv virusa korona, jer su ga oni prvi pobijedili.

 

Vučić je rekao da će kineski stručnjaci da nauče Srbiju kako da se bori protiv virusa korona.

On je naveo da je večeras stigao prvi dio besplatne kineske pomoći, a riječ je o maskama, rukavicama, respiratorima, a da je drugi srpski avion “A320” već u Kini i prenosi drugi dio pomoći.

“Sve je besplatna podrška i pomoć, donacija Kine. Pokazali su se kao prijatelji kada nam teško. Danas je vreme da pokažemo disciplinu i odgovornost”, rekao je Vučić nakon što je na beogradskom aerodromu dočekao avion sa kineskom pomoći i medicinskim stručnjacima.

Vučić je zahvalio kineskom predsjedniku Si Đinpingu, Komunističkoj partiji Kine i kineskom narodu, te istakao da će Srbija znati da uzvrati svojim kineskim prijateljima ako im ikad bude teško, ne samo poštovanjem, nego i ljubavlju.

Prema njegovim riječima, kineskog predsjednika Si Đinpinga će, kada bude dolazio u Srbiju, dočekati stotine hiljada ljudi.

“Pokazali su se kao naši prijatelji kada je najteže. Ne interesuje me ko će nam šta u svetu reći, vi ste ti koji nam pomažu da opstane život i naša Srbija. Beskrajno hvala na vašoj solidarnosti”, rekao je Vučić.

Ambasador Kine u Beogradu Čen Bo rekla je da je virus korona neprijatelj cijelog čovječanstva, da je potrebna solidarnost u ovom trenutku i da će se Kina sa srpskim prijateljima boriti do konačne pobjede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana