Muzej žrtava genocida ogorčen: Sankalište na spomen-groblju sramota roditelja i propust nadležnih

Tanjug
Foto: Printskrin

BEOGRAD- Muzej žrtava genocida saopštio je danas da je sa zabrinutošću i ogorčenjem primio je informaciju o skrnavljenju Spomen-groblja streljanih u Sremskoj Mitrovici.

Muzej žrtava genocida je podsjetio da je u okviru groblja "sahranjeno oko 6.000 srpskih, jevrejskih i romskih žrtava hrvatskog genocida i njemačkog terora među kojima i istaknuti srpski slikar Sava Šumanović".

"Naime, ovih dana, na zaprepašćenje javnosti, masovne grobnice u Sremskoj Mitrovici koriste se kao jedan od prostora za igru, razbibrigu, zabavu, sankanje i druge aktivnosti neprimerene masovnom gubilištu nedužnih civila", kaže se u saopštenju.

Predsjednik SUBNOR-a Sremske Mitrovice Rade Korica rekao je da je roditeljska sramota i propust nadležnih to što su piramidalne humke na spomen-groblju u tom gradu, na kojem počiva oko 7.950 žrtava ustaškog i nacističkog terora, pretvorene u skijališta i sankališta, te naglasio da "zimske radosti" ove vrste moraju odmah prestati.

Korica je naveo da je SUBNOR uputio prigovor Zavodu za zaštitu spomenika Sremska Mitrovica i obezbjeđenju Spomen-groblja, ali da još niko nije reagovao.

"Uputili smo prigovor da se to pripazi. Već ima plaćeno obezbeđenje na tom spomen-groblju i oni moraju da reaguju. Ta deca su mala, ali nema smisla da im roditelji to dopuštaju i da ih vode da se tamo sankaju i skijaju", rekao je Korica Srni.

On je naveo da unutar spomen-groblja ima šest piramidalnih humki visine oko 10 metara koje su ove zime dobile namjenu koja vrijeđa sve one koji poštuju žrtve i njihove potomke.

Korica je rekao da se ovaj prostor memorijala redovno održava i da se sva oštećenja u hodu saniraju.

Muzej žrtava genocida zatražio je da nadležni hitno reaguju povodom skrnavljenja spomen-groblja u Sremskoj Mitrovici na kojem su sahranjene srpske, jevrejske i romske žrtve hrvatskog genocida i njemačkog terora, među kojima i veliki srpski slikar Sava Šumanović.

Iz Muzeja su apelovali da nesavjesni i neodgovorni pojedinci bez odgađanja obustave neprimjerene aktivnosti na prostoru spomen-groblja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana