Muzej žrtava genocida: Medalju posvećujemo svim kolegama

Tanjug
Foto: Arhiva

BEOGRAD- Predsjednik Aleksandar Vučić, povodom Dana državnosti Srbije, odlikovao je Muzej žrtava genocida Zlatnom medaljom za zasluge povodom obeležavanja jubilarne 30. godišnjice postojanja i uspješnog rada te institucije, saopšteno je danas iz Muzeja.

Objedinjenu i obrazloženu inicijativu predsjedniku Srbije da Zlatnom medaljom za zasluge odlikuje Muzej žrtava genocida, uputili su Narodni muzej u Beogradu, Državni arhiv Srbije, "Filmske novosti", Muzej pozorišne umetnosti i Muzej primenjene umetnosti, navodeno je u saopštenju.

Muzej žrtava genocida je osnovala Skupština Srbije 1992. godine radi trajnog sjećanja na žrtve genocida počinjenog nad Srbima, prikupljanja, obrade i korišćenja podataka o njima i ostvarivanju obaveza iz Međunarodne konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida.

Muzej se bavi i prikupljanjem, obradom i korišćenjem podataka o Holokaustu i Samudaripenu, prikuplja, obrađuje i čuva podatke o pojedinačnim i grupnim žrtvama zločina genocida i drugim genocidnim činjenicama, o zločinu genocida, službena dokumenta, spiskove, svjedočenja, muzejske eksponate, fotografije, filmove, video i tonske snimke, knjige, medicinsku i drugu dokumentaciju…

Dokumentacija koja se nalazi u Muzeju, sadržajem se odnosi, pored zločina genocida, i na ratne zločine, etnička čišćenja, stratišta, jame, logore, zatvore, prinudna raseljavanja, pokrštavanja, uzimanje talaca, prinudni rad, pljačku i uništavanje imovine, kulturno-istorijskih i verskih spomenika, upotrebu nedozvoljenih sredstava u borbi.

Muzej ima više od 15 ličnih fondova sa 52.000 dokumenata i 40.000 skenirane dokumentarne građe, a raspolaže i sa više od 230 arhivskih kutija sa 200.000 dokumenata iz perioda Drugog svjetskog rata i ratova za jugoslovensko nasleđe (1991-1999), zbirkom dokumentarnih fotografija sa više od 20.000 fotografija, zbirkom digitalne arhivske građe sa oko 1.500 000 jedinica, zbirkom video i audio zapisa sa više od 200 sati materijala.

Muzej ima značajne zbirke umetničkih djela, predmeta i oružja, a posjeduje i originalna dokumenta i predmete logoraša iz logora u NDH.

Muzej je do sada objavio više od 180 knjiga, realizovao više od 30 izložbi koje su predstavljene u Srbiji i regionu, na prostorima nekadašnje Jugoslavije, a neke od njih predstavljene su u Italiji i Velikoj Britaniji.

Realizovao je nekoliko projekata čiji su rezultat bili dokumentarni i dokumentarno-igrani filmovi o logorima u Jasenovcu, na Starom Sajmišteu, o streljanju u Kragujevcu oktobra 1941. godine…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana