MUP Srbije upozorava na lažne poruke i pojavu “Trojanca”

Srna
MUP Srbije upozorava na lažne poruke i pojavu “Trojanca”

BEOGRAD - Iz Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Srbije večeras je saopšteno da se pojavio maliciozni kompjuterski program “Trojanac” koji se širi elektronskim porukama poslatim sa navodne imejl adrese MUP-a [email protected] i upozorilo građane i kompanije da ne otvaraju takvu poruku ukoliko je prime.

Kako je saopšteno iz MUP-a Srbije, u navedenom imejlu pošiljalac se predstavlja kao direktor policije i poziva primaoca poruke da dođe u policiju u vezi sa navodnom istragom koja se vodi protiv njega, kao i da pogleda dokumenta poslata u prilogu poruke, te da po potrebi angažuje advokata.

Riječ je o poruci koja se šalje sa VPN servisa u inostranstvu preko koga se lažno predstavlja da se imejl šalje sa adrese MUP-a, a prilog čini fajl “pdf.iso”, koji u sebi sadrži maliciozni “Trojanac” koji detektuje 22 antivirusna alata.

MUP je apelovao da se ne otvaraju ovakve elektronske pošte pristigle sa nepoznatih adresa, ali ni sa poznatih kada njihov sadržaj ukazuje na nešto što nije uobičajeno.

U saopštenju se ističe da Odeljenje za suzbijanje visokotehnološkog kriminala u saradnji sa Posebnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu preduzima sve mjere i radnje na identifikaciji lokacije i počinilaca ove “fišing” kampanje.

MUP poziva kompanije i građane da ukoliko dobiju takvu elektronsku poruku to prijave Odeljenju za suzbijanje visokotehnološkog kriminala na imejl adresu [email protected]

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana