Most na Ibru u centru pažnje Brisela

Tanjug
Most na Ibru u centru pažnje Brisela

BRISEL - Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da nametanje odluke o otvaranju mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici protiv volje građana ne doprinosi normalizaciji odnosa i da će se o otvaranju mosta razgovarati na sljedećem sastanku u Briselu.

- Dobro upravljanje razumije osjetljivost manjine. Kako da sprovedemo dogovor o otvaranju mosta, razgovaraćemo na sljedećem sastanku u Briselu, napisao je Lajčak na mreži X.

Naveo je da je EU više puta naglašavala da se o pitanju mosta u Kosovskoj Mitrovici mora razgovarati u okviru dijaloga koji vodi EU.

Lajčak je dodao da su optužbe da je EU protiv otvaranja mosta ili da je promijenila stav obmanjujuće.

Ministar lokalne samouprave privremenih prištinskih institucija Eljbert Krasnići izjavio je ranije danas da EU treba da objasni Prištini zašto je promijenila stav u vezi sa otvaranjem mosta na Ibru, navodeći da je Unija ranije podržavala otvaranje mosta.

Priština je najavila otvaranje glavnog mosta u Kosovskoj Mitrovici za automobilski saobraćaj, iako se tome protive Beograd i Srbi na sjeveru KiM, koji ističu da bi otvaranje mosta ugrozilo njihovu bezbjednost.

Protiv otvaranja mosta u ovom trenutku su i KFOR, Kvinta, OEBS i SAD, koji smatraju da ta tema treba da bude dio dijaloga Beograda i Prištine uz posredništvo EU.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana