Moskva zabrinuta jer Priština vodi politiku eskalacije

GS
Foto: Ilustracija

BEOGRAD- Zapadne zemlje treba da natjeraju Prištinu da odustane od militantnih planova i ispuni svoje obaveze, rekao je zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško.

Gruško je naglasio da Rusija sa velikom zabrinutošću prati razvoj situacije u vezi sa Kosovom i Metohijom, jer je vidljivo da vlasti samoproglašenog Kosova vode politiku eksalacije.

On kaže da je očigledno da se Priština oslanja na podršku, otvorenu i skrivenu, svojih pokrovitelja, prije svega EU i Vašingtona, prenosi "Sputnjik".

"Svi koji utiču na politiku ponašanja samozvanog Kosova treba da na njega izvrše pritisak u pravcu pronalaženja političkog rješenja. Prije svega, da primoraju Prištinu da odustane od militantnih planova, koji prijete destabilizacijom Balkana, i ispuni sve ranije preuzete obaveze koje proizilaze iz Briselskog sporazuma, a koje predviđaju stvaranje zajednice srpskih opština kao centralnog elementa u rešavanju kosovskog problema", poručio je Gruško.

Premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti rekao je ranije za "Velt" da na Kosovu žele da povećaju broj vojnika NATO-a "zbog jačanja mira i bezbjednosti u cijelom regionu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana