Mora li Brnabić napustiti vilu Jovanke Broz?

GS
Mora li Brnabić napustiti vilu Jovanke Broz?

BEOGRAD - Predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić neće morati da se iseli iz vile Jovanke Broz – proizilazi iz nove uredbe koju je u četvrtak usvojila Vlada Srbije, kojom ova vila gubi status rezidencije.

Vila u Beogradu u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića, poznatija u javnosti kao Jovankina vila – neće više biti rezidencija. Tako je propisano izmjenama Uredbe o nepokretnostima za reprezentativne potrebe Republike Srbije.

Rezidencije su, prema uredbi, zgrade koje se koriste za boravak predsjednika Republike i predsjednika Vlade Srbije, kao i za prijem i boravak stranih predsjednika država ili vlada.

S obzirom da Ana Brnabić više nije premijerka, očekivalo se da se u roku od šest mjeseci iseli iz Jovankine vile koja je imala status rezidencije, piše N1.

Po novoj uredbi, ovoj vili status rezidencije je oduzet, a novim članom uredbe propisuje njena nova namjena – postaje reprezentativna zgrada za boravak predsjednika Narodne skupštine.

„Vila u Beogradu u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića broj 75 određuje se za boravak i reprezentativne potrebe predsjednika Narodne skupštine i prijem i boravak stranih gostiju Republike Srbije u okviru međunarodne saradnje Narodne skupštineˮ, stoji u izmjenama uredbe koju je usvojila Vlada.

Podsjetimo, bivša premijerka, a sadašnja predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić živi u vili u kojem je do smrti živjela Titova udovica Jovanka Broz.

Taj objekat je decenijama propadao. Najavljivana je bila i njegova prodaja zbog velikih troškova rekonstrukcije, ali je prije izbora Brnabić na mjesto premijerke ipak počelo renoviranje.

Javnost nikada nije saznala koliko su iznosili troškovi rekonstrukcije, a u medijima je bilo riječi o 2,5 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana