Branimir Nestorović:Ušli smo u fazu gašenja epidemije

Tanjug
Branimir Nestorović:Ušli smo u fazu gašenja epidemije

BEOGRAD - Ušli smo u fazu gašenja epidemije virusa korona, kaže član srpskog Kriznog štaba Branimir Nestorović i dodaje da je indeks zaraznosti virusa pao ispod jedan.

Pojašnjava da indeks zaraznosti pokazuje koliko zaraženi može da inficira ljudi oko sebe i da je na početku pandemije, prema podacima SZO, indeks zaraznosti bio 2 do 2,5, a da je u Italiji indeks bio čak i pet.

- Kod nas je sada, i u većini evropskih zemalja, indeks zaraznosti ispod jedan. Lokalno se epidemija gasi, ali globalno još nije gotova pandemija. Moraćemo da čuvamo granice - pojasnio je Nestorović za TV Pink i ocenio da Srbija spada među najuspješnije zemlje u borbi sa epidemijom virusa korona.

Nestorović kaže da će virus sigurno nestati tokom aeta, a ako se vrato na jesen biće ponovo rizičan za stariju populaciju.

Ističe da je za sve korona viruse poznato da ostavljaju dobar imunitet koji traje tri do pet godina.

-Nakon što kriza prođe, vlasti bi trebalo da se vrate fiskalnim politikama koje su u 2019. godini stabilizovale dug za srednjoročni period - naglašeno je u izvještaju.

Ponovo je naglašen stav MMF-a da ne treba dirati rezerve Centralne banke BiH, za koju ističu da je svojom monetarnom politikom značajno doprinijela stabilnosti finansijskog sektora BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana