Mjesec dana protesta: Na sjeveru Kosova i Metohije nastavljena okupljanja

Tanjug
Foto: Tanjug

KOSOVSKA MITROVICA - Srbi su se i danas okupili, mirno protestujući ispred zgrada opština Zubin Potok, Leposavić i Zvečan, na sjeveru Kosova i Metohije.

Srbi već mjesec dana protestuju zahtijevajući povlačenje specijalne policije iz opštinskih zgrada i sa sjevera Kosova, puštanje na slobodu svih uhapšenih Srba, zatim da albanski gradonačelnici ne rade iz prostorija srpskih opština, kao i formiranje Zajednice srpskih opština. 

Građani i zaposleni u lokalnim samoupravama kojima su uzurpirana radna mjesta od strane pripadnika takozvane kosovske policije i albanskih gradonačelnika izabranih sa nešto više od tri posto glasova i bez učešća Srba na izborima, riješeni su da na protestima ostanu do ispunjenja zahtjeva zbog kojih su Srbi i napustili privremene kosovske institucije.

Albanski gradonačelnici su 26. maja ušli u opštinske prostorije uz podršku takozvane Kosovske specijalne policije, i pored pokušaja Srba da ih u tome spriječe. 

Pripadnici KFOR-a su 29. maja raspoređeni oko opštinskih zgrada u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, a poslije neuspjelih razgovora između političkih predstavnika Srba i oficira KFOR-a da specijalci napuste opštine, došlo je do sukoba građana i stranih vojnika.

 

Povrijeđeno je preko 50 Srba i 30 vojnika KFOR-a, a od 29. maja, uhapšena su osmorica Srba. 

Jedino je Radoš Petrović iz Zvečana, uz kauciju, pušten da se brani sa slobode. 

U zgradi opštine Leposavić, od 29. maja, boravi albanski gradonačelnik Ljuljzim Hetemi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana