Mitropolit Porfirije: Kome je u interesu da pokrene novi ratni požar?

Srna
Mitropolit Porfirije: Kome je u interesu da pokrene novi ratni požar?

BEOGRAD - Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije izrazio je bojazan da orkestrirana kampanja protiv predsjednika Srbije, njene Vlade i srpskog naroda može vratiti region u stanje političkih tenzija i zapitao kome je u interesu da poremeti i pokrene novi ratni požar.

Mitropolit u autorskom tekstu za Tanjug izražava žaljenje što očuvanje mira na prostoru postjugoslovenskih zemalja i međusobna saradnja, konkretno sa Srbijom, ne odgovaraju “profesionalnim kreatorima konflikata”.

Vladika skreće pažnju da reaguje u svojstvu pravoslavnog arhipastira u Hrvatskoj i Sloveniji, koji po prirodi stvari, učestvuje i u pitanjima opstanka i duhovnog prosperiteta srpskog naroda na teritorijama ovih država.

Mitropolit je istakao da pojedine ličnosti ne vode računa o naporima koje vlast Srbije preduzima za obezbjeđivanje opšteg dobra i napretka međuljudskih odnosa u regionu, i umjesto da ih ohrabre i podrže rade suprotno, te kao primjer naveo tekst Sonje Biserko pod naslovom “Republika Srpska kao ratni plijen od kojeg Srbija ne odustaje” na portalu “Dojče vele”, u kojem svjesno promoviše utisak o polarizovanim odnosima u regionu.

Prema njegovim riječima, to zatim kroz lančanu medijsku harangu vodi obesmišljavanju realnog napretka u razrješavanju, do skora, nerazmrsivih gordijevih čvorova regionalne političke svakodnevice.

“Kome je, dakle, u interesu da mir u Republici Srpskoj i BiH, utvrđen i međunarodnim ugovorima zagarantovani poredak posle 25 godina, poremeti i pokrene novi ratni požar? I čemu, odnosno kome, služi zlonamerno i apsurdno tumačenje po kome je Republika Srpska uzrok nestabilnosti regiona”, zapitao je mitropolit Porfirije.

Vladika je podsjetio na mudre riječi blaženopočivšeg patrijarha Irineja koje istovremeno i konstatuju i opominju: “Nikome ne treba da smeta Republika Srpska. Nikome ne treba da smeta što narodi u Republici Srpskoj i u BiH danas žive u miru. Izgleda da nekome, ipak, smeta. Ne treba da budemo neko koga je izdaleka lako pokrenuti pomoću daljinskog upravljača”.

“Opasnost od medijskog stvaranja žcrno-belog svetaž u kontekstu sveopšteg osećaja složenosti i neizvenosti, koju je u pozno jugoslovensko doba proročki iskazalo istoimeno ostvarenje zagrebačke grupe žPrljavo kazalištež, nužno uključuje i opasnost od stigmatizacije Srbije u javnoj sferi i time diskreditacije njene uloge u komunikaciji i partnerstvu sa upravo onim političkim entitetima u kojima je srpska manjina, blagodareći konstruktivnim naporima matice i dobrim dijaloškim okolnostima, ostvarila određeni napredak. Važi, naravno, i obrnuto kada su u pitanju drugi narodi i manjine”, navodi vladika.

Vladika zbog toga izražava duboko žaljenje što očuvanje mira na ovom prostoru i time njegovanje saradnje postjugoslovenskih zemalja međusobno, a u konkretnom slučaju sa Srbijom, posebno s ciljem poboljšanja položaja svih manjinskih zajednica, Srba, Hrvata i drugih, ne odgovara “profesionalnim kreatorima konflikata” različitih fela i profila.

“U tom smislu se bojim da ova orkestrirana kampanja protiv Srbije, njenog predsednika i njene Vlade i bezmalo čitavog srpskog naroda, može ugroziti vidljivi napredak na planu uspostavljanja međusobnog razumevanja i tako vratiti region u stanje političkih tenzija”, istakao je mitropolit Porfirije.

Prema mitropolitovim riječima, kao da izvođači kampanja namjerno ignorišu napore koje, na primjer, u Hrvatskoj, radi opšteg dobra i napretka preduzimaju državne vlasti i zajednica srpskog naroda na uspostavljanju međusobnog povjerenja i napretka, i istovjetnim rezultatima koje kroz saradnju postižu Vlada Srbije i hrvatski narod koji tamo živi.

“Ti poduhvati, pokrenuti radi rešavanja problema manjinskih zajednica, blagotvorno utiču na uspostavljanje poverenja između dve države, ali i doprinose miru, ne samo između Srba i Hrvata, nego i naše braće muslimana i svih koji ovde žive”, dodao je mitropolit.

Vladika navodi da, nažalost, kao i uvijek “profesionalni kreatori konflikata” insistiraju na polarizacijama, na podjelama, sukobima, pritom uvijek diskreditujući jednu stranu, kako bi svako ko ima želju da izgrađuje mostove i prevazilazi eventualne nesporazume sa tom stranom, u najmanju ruku, unaprijed bio obeshrabren.

“U njihovom diskursu danas je ta strana Srbija i njeni politički lideri, a sutra, ako zatreba, po istoj matrici može biti bilo koja vlada, država ili bilo koji predsednik iz našeg okruženja. U svakom slučaju, scenario je jasan, producent je isti, uloge su podeljene, glumci su svima dobro poznati, režija je monotona, ali je predstava za neupućene, a naročito zlonamerne, efektna: svi su gubitnici, dobitnici su samo žprofesionalni kreatori konflikataž”, ističe mitropolit Porfirije.

Vladika Porfirije je naveo da imajući sve to na umu, i vjerujući da izložena destruktivna nastojanja neće imati presudnog uticaja na međuljudske i međunacionalne odnose na ovom području, ostaje da sa svojom zajednicom u Eparhiji zagrebačko-ljubljanskoj i svim ljudima dobre volje Hrista Bogomladenca moli da sačuva mir za sve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana