Mirović: Istrajavati u borbi za identitet i jedinstvo Srba

Srna
Mirović: Istrajavati u borbi za identitet i jedinstvo Srba

NOVI SAD- Predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je danas da je vlada na čijem je čelu u protekle četiri godine učinila mnogo kako bi osnažila Srbe iz regiona i povezala ih sa maticom Srbijom.

"To je neprestana borba koja traje vekovima i tako će biti i u budućnosti zbog čega moramo istrajati na povezivanju, zajedničkim programima, očuvanju baštine, borbi za naš identitet, jedinstvo, zajedništo, pismo, jezik i tradiciju", rekao je Mirović na Konferenciji srpskih nacionalnih organizacija iz regiona, koja je danas otvorena u Novom Sadu.

On je ocijenio da Matica srpska ima misiju povezivanja Srba iz regiona još od svog osnivanja 1826. godine u Pešti.

Mirović je naveo da je za vrijeme mandata njegove vlade potpisan strateški dokument o saradnji koji je čvrsto povezao Vojvodinu i Republiku Srpsku u mnogim oblastima.

"Taj strateški dokument je doneo konretne rezultate jer je na osnovu njega realizovan čitav niz zajedničkih akcija u oblastima kulture, privrede, kao i povezivanja lokalnih samouprava", rekao je Mirović.

On je dodao da je Pokrajinska vlada po prvi put finansijski pomogla srpske institucije u Crnoj Gori.

"Osim toga, nastavili smo sa izdašnijom finansijskom podrškom srpskim institucijama u Mađarskoj i Rumuniji, a pomogli smo i srpske organizacije u Hrvatskoj", rekao je Mirović.

On kaže da postoji potreba za konkretnijim učešćem na projektima očuvanja baštine srpskog naroda, prije svega u Albaniji i Sjevernoj Makedoniji.

"Temama opstanka i očuvanja identiteta našeg naroda uvek ćemo se baviti i bićemo uvek ponosni na to što pomažemo srpski narod i njegove ustanove i organizacije u zemljama u okruženju", rekao je Mirović.

U svom obraćanju na otvaranju Konferencije, predsjednik Matice srpske Dragan Stanić rekao je da svi zajedno moraju biti okupljeni oko jedne ideje, a to je unapređenje Srbije i srpskog naroda gdje god on živi.

Na Konferenciji srpskih nacionalnih organizacija iz zemalja regiona, učestvuju organizacije iz Sjeverne Makedonije, Rumunije, Mađarske, Albanije, Crne Gore, Republike Srpske, Hrvatske, Slovenije i Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana