Mirna noć na sjeveru KiM, Srbi nastavljaju proteste

GS
Mirna noć na sjeveru KiM, Srbi nastavljaju proteste

KOSOVSKA MITROVICA - Na sjeveru Kosova i Metohije noć je protekla mirno. Milunu Milenkoviću, koji je juče uhapšen u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, određeno je zadržavanje od 48 sati, potvrdio je za RTS advokat Nebojša Vlajić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić se sastaje danas sa predstavnicima zemalja Kvinte.

U sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice jutros je mirno, a na prilazu iz južnog dijela grada, na rasksnici u Bošnjačkoj mahali, kosovska policija nosi duge cijevi, kao i pancire i šljemove, javio je dopisnik Srne.

U sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, gdje je nakon jučerašnjeg hapšenja Miluna Milenkovića bilo napeto, jutros nema incidenta, kao i na sjeveru Kosova i Metohije.

U sjevernom dijelu Kosvske Mitrovice jutros su sve radnje i vrtići otovreni.

Očekuje se da Milenković danas bude izveden pred sudiju.

Srbi će i danas nastavti sa mirnim protrestima ispred opština Leposavić i Zvečan, tražeći oslobađanje Milunović, kao i ranije uhapšenih Radoša Petrovića i Dušana Obrenovića.

Među zahtjevima Srba je obustavljanje istraga protiv Srba koji su učestvovali u protestima, kao i da započne proces formiranja zajednice srpskih opština.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je juče da je uhapšeni Milenković istaknuti sportista i trener kik-boks kluba, a ne neki kriminalac.

Predsgednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun rekao je jutros za RTS da je teren za jučerašnje hapšenje na severu KiM i vjerovatno neka naredna koja su planirana u Prištini pripremani danima unazad.

 - (Predsjednik privremenih organa u Prištini Aljbin) Kurti je govorio o tome da je prilikom sukoba u Zvečanu bila neka kriminalna grupa, kako on kaže, koja je ubačena navodno iz Beograda. Govorili su o tome da ima nekakva civilna zaštita, da postoji nekakva srpska milicija i onda je on krenuo sa pričom da mora da se uspostavi vladavina prava, da te grupe koje su navodno odgovorne za ranjavanje vojnika Kfora moraju da budu uhapšene ili da se vrate u centralnu Srbiju - objasnio je Drecun.

Na akciju kosovskih specijalca koji su uhapsili Milenkovića juče su reagovali građani sjevernog dijela Mitrovice, na neko vreme blokirali jednu od raskrnica koja vodi ka južnom dijelu Mitrovice, u pravcu policajaca, koji su se povukli nakon akcije.

Milenković je treći uhapšeni pod optužbom za nemire na sjeveru. Njegovo hapšenje usledilo je gotovo odmah pošto je Albin Kurti saopštio svoj novi plan u pet tačaka i najavio nova hapšenja Srba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana