Ministarstvo: Nije uočena promjena boje i mirisa Nišave

GS
Ministarstvo: Nije uočena promjena boje i mirisa Nišave

BEOGRAD - Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo je danas da su predstavnici Agencije za zaštitu životne sredine 26. decembra izvršili vanredno uzorkovanje i ispitivanje kvaliteta vode rijeke Nišava i da tom prilikom nije uočena promjena boje i mirisa vode, niti su uočene vidljive otpadne materije.            

Uzorkovanje je izvršeno u prisustvu inspektora, a nakon akcidenta nastalog prevrtanjem cisterne sa amonijakom na teritoriji opštine Pirot.

Kako se navodi, analiza je pokazala da su dobijene vrijednosti opštih fizičko hemijskih parametara (pH vrijednost, elektroprovodljivost, rastvoreni kiseonik, procenat zasićenja vode kiseonikom, hemijska potrošnja kiseonika, nitriti, nitrati, ortofosfati, hloridi i sulfati) odgovarale propisanim graničnim vrijednostima za prvu i drugu klasu kvaliteta površinskih voda.

- Izmjerena vrijednost amonijačnog azota je u jednom uzorku odgovarala drugoj klasi kvaliteta površinskih voda, dok je u drugom neznatno prelazila propisanu graničnu vrijednost za drugu klasu kvaliteta, odnosno odgovarala je trećoj klasi kvaliteta površinskih voda. Tokom dana uradiće se analize i na ukupni azot, ukupni organski ugljenik i ukupni fosfor - navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će predstavnici Agencije za zaštitu životne sredine i tokom današnjeg dana izvršiti uzorkovanje vode iz rijeke Nišave.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana