Ministarstvo kulture oštro osudilo napad na crkvu Svetog Pantelejmona u Prizrenu

Tanjug
Ministarstvo kulture oštro osudilo napad na crkvu Svetog Pantelejmona u Prizrenu

BEOGRAD - Ministarstvo kulture danas je oštro osudilo napad na crkvu Svetog Pantelejmona u Prizrenu, na koju je noćas bačena eksplozivna naprava, uz ocijenu da napad na crkvu, i to drugog dana najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa svjedoči o kontinuiranoj ugroženosti srpske kulturne i verske baštine na prostoru Kosova i Metohije.

"Poslednji napad u nizu svedoči da atmosfera straha i anticivilizacijsko ponašanje prema srpskom kulturnom i verskom nasleđu na Kosovu i Metohiji ne jenjavaju", navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.

Kako navode, kontinuirana ugroženost srpske kulturne i verske baštine na prostoru KiM posebno je vidljiva na primeru crkve Svetog Pantelejmona u Prizrenu koja je bila zapaljena i prilikom pogroma nad Srbima u martu 2004. godine, kao i sve crkve u ovom gradu.

"Ovakav trend ugrožavanja srpskog vjerskog i kulturnog nasleđa, sa ciljem brisanja tragova postojanja srpske kulture, tradicije i naroda, dodatno zabrinjava kada se ima u vidu politika neosuđivanja i neprocesuiranja počinioca ovakvih zlodela", navode iz ministarstva

.Kako saopštavaju, Priština nastavlja sa lažnom i neutemeljenom kampanjom kojom iz dana u dan poseže za kulturnim artefaktima, sa ciljem da prisvoji kulturno nasleđe i zloupotrebom i falsifikovanjem izgradi nepostojeću državnost i kulturni identitet tzv. Kosova.

Ministarstvo kulture apeluje na međunarodne organizacije i institucije da ne zatvaraju oči pred politikom mržnje i u okviru svog mandata zaštite osnovna ljudska prava i kulturnu i versku baštinu.

U blizini vrata srpske crkve Svetog Pantelejmona u Prizrenu, kasno sinoć je izbio požar koji je ugašen, saopštila je kosovska policija. Policijska patrola je po dolasku potvrdila da se oseća miris benzina i da je reč o plastičnoj flaši koja je izgorela. O slučaju je obavešten tužilac, koji je preporučio pokretanje slučaja izazivanje opšte opasnosti.

Crkva Svetog Pantelejmona iz 14. veka bila je zapaljena tokom pogroma nad Srbima u martu 2004. godine, a potom je obnovljena. U Prizrenu je pre sukoba 1999. godine živelo oko 10.000 Srba, a danas ih ima 20-ak. U martovskom pogromu spaljene su sve srpske crkve u tom gradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana