Ministarstvo kulture: Još jedan izliv mržnje prema srpskom kulturnom nasljeđu

Srna
Ministarstvo kulture: Još jedan izliv mržnje prema srpskom kulturnom nasljeđu

BEOGRAD- Ministarstvo kulture i informisanja Srbije najoštrije je osudilo vandalski napad i demoliranje kapije na ulazu u posjed Crkve Svetog Spasa u Prizrenu, ističući da je ovaj napad još jedan u nizu ekstremističkih izliva mržnje prema kulturnom i vjerskom nasljeđu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

"Decenija skrnavljenja rušenja, kamenovanja i paljenja sa ciljem brisanja tragova postojanja srpske kulture, tradicije i naroda, pokazuje zapanjujuće razmere odsustva stvarne namere Prištine da stvori uslove u kojima bi kulturna baština bila bezbjedna i sigurna", navode danas iz Ministarstva.

Crkva Svetog Spasa iz 14. vijeka, kulturno dobro od izuzetnog značaja, paljena je i teško oštećena tokom martovskog nasilja nad Srbima 2004. godine, a nakon toga u više navrata sknavljena kada je otkinut krst i ukradena kapija.

Iz Ministarstva podsjećaju da je ovakvo kontinuirano stanje teške ugroženosti kulturnog nasljeđa na Kosovu i Metohiji više puta prepoznato i potvrđeno u analizama i izvještajima međunarodnih organizacija, kao što su UNESKO i OEBS.

"Imajući sve ovo u vidu, u danima kada je prisutna eskalacija napada na srpske crkve, manastire i spomenike kulture, lažna i neutemeljena kampanja Prištine kojom iz dana u dan poseže za kulturnim artefaktima dobija dodatno karakter teatra apsurda", ukazuju iz Ministarstva.

Kako zaključuju, jasno je koliko su licemjerne i pretenzija Prištine da prisvoji kulturno naslijeđe, sa jedinim ciljem - da zloupotrebom i falsikovanjem izgradi nepostojeću državnost i kulturni identitet takozvanog Kosova.

Crkva Svetog Spasa, posvećena Vaznesenju Gospodnjem u Prizrenu podignuta je oko 1330. godine na na maloj zaravni ispod gradske tvrđave koja dominira gradom,

Podigao ju je vlastelin Mladen Vladojević, koji ju je 1348. godine priložio zadužbini cara Dušana manastiru Svetih arhangela u kanjonu Prizrenske Bistrice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana