Milivojević: Austrijski "non-pejper" prihvatljiv za Srbiju

Tanjug
Foto: Tanjug

BEOGRAD- Austrijski non-pejper, kojim se predlaže postepena integracija kandidata za članstvo u EU, prihvatljiv je za Srbiju, jer omogućava da proces pristupanja naše države ipak ostane u nekoj dinamici u narednom periodu, ocijenio je nekadašnji diplomata Zoran Milivojević.

Tokom svoje posjete Beogradu, ministar spoljnih poslova Austrije predstavio je dokument Kancelarijata (non-pejper) o evropskim integracijama regiona i poručio da je prošlo 19 godina od Samita u Solunu, kada je obećana evropska perspektiva Zapadnog Balkana.

Milivojević kaže za Tanjug da je taj model nastao sa ciljem da naš region nastavi da bude dio evrointegracija, koje su u zastoju zbog aktuelne situacije u Evropi i rusko-ukrajinskog sukoba.

"Austrijski non-pejper je tu kako bi ovaj region bio u fokusu u budućnosti kada je reč o perspektivi ulaska u EU i zbog toga što je ovaj prostor od posebnog interesa za EU u ovom trenutku vezano i za krizu koja je u Evropi prisutna", kazao je Milivojević.

Milivojević kaže da ga austrijski model podsjeća na prijedlog o osnivanju političke zajednice koji je iznio predsjednik Francuske Emanuel Makron u kojoj bi države kandidati za članstvo u EU bile okupljene oko evropskih vrijednosti.

Ističe da oko tog modela postoje oprečna mišljenja, te da baltičke zemlje i Poljska,koje su direktno suočene sa rusko ukrajinskom krizom daju prednost vraćanju istočne politike EU, odnosno da se zalažu da se njom obuhvate države kao što su Ukrajina, Jermenija, Gruzija, Moldavija.

"Oni prepoznaju u ovoj austrijskoj inicijativi pokušaj da se prednost da Zapadnom Balkanu i našem regionu u odnosu na vraćanje na istočnu politiku i mi ćemo vidjeti šta će biti odluka na nivou EU, kako će to proći na Savetu EU, na nivou lidera država članica, ali u svakom slučaju to je nešto što je za nas prihvatljivo i omogućuje nam da naš proces pristupanja ipak ostane u nekoj dinamici u narednom periodu", kazao je Milivojević.

Na pitanje šta znači za Srbiju što je austrijski ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg model non-pejper predstavio u Beogradu, Milivojević navodi da je time pokazano da austrijska strana pridaje poseban značaj Beogradu i da smatra da Srbija ima centralno mjesto u ovom regionu.

Komentarišući izjavu njemačkog kancelara Olafa Šolca da EU neće moći da se priključe zemlje koje se međusobno ne priznaju, Milivojević navodi da je se to odnosi i na pitanje Kosova, te da je riječ o novoj činjenici vezanoj za proces evrointegracija naše zemlje.

Milivojević ističe da u pregovaračkom okviru na osnovu koga mi pristupamo procesu evropskih integracija i gde su naznačane obaveze koje imamo postoji pravno obavezujući sporazum kao rezultat normalizacije odnosa na relaciji Beograd i Priština, ali da se nigde ne spominje da je uslov prizanje Kosova.

"Po nemačkom tumačenju to bi trebalo da znači međusobno priznanje, na ovaj način Nemačka je iznela nov stav, direktnu kvalifikaciju po njenom mišljenju šta je pravno obavezujući sporazum i tu se potpuno postavila na poziciju Vašingtona koji se takođe zalaže za tu poziciju. U ovom trernutku to je nemački stav, a videćemo da li će on imati podršku", kazao je Milivojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana