Milićević: Više od 260 sunarodnika na Vidovdanskom saboru dijaspore

GS
Milićević: Više od 260 sunarodnika na Vidovdanskom saboru dijaspore

BEOGRAD - Vidovdanski sabor dijaspore biće održan 1. i 2. jula u Beogradu i trenutno broji više od 260 naših sunarodnika iz regiona, Evrope i svijeta, rekao je Đorđe Milićević, ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mjera u oblasti odnosa s dijasporom.

- Imaćemo u okviru Vidovdanskog sabora oficijalni deo, a nakon oficijalnog dela imamo panel diskusije. Panel diskusije su tematske i one su prilagođene, one su sfera interesovanja naših sunarodnika i naših udruženja krovnih organizacija - izjavio je Milićević za Tanjug.

On je dodao da će jedna od tema biti privreda u cilju motivacije privrednika i njihovih partnera da ulažu u Srbiju i da svoj posao nastave u Srbiji.

- Naš cilj je da takvu vrstu investicionih konferencija organizujemo do decembra u još nekim gradovima i državama van Srbije. Na tim investicionim konferencijama predstavnici lokalnih samouprava našim uspešnim privrednicima i njihovim partnerima predstavljaju svoje potencijale, izlaze sa potencijalima lokalne samouprave kako bi zaintrigirali da investiraju u Srbiju i njihove lokalne samouprave. To je jedan tematski panel - rekao je Milićević. Prema njegovim riječima, drugi tematski panel tiče se obrazovanja, otvaranja dopunskih škola sa ciljem da djeca iz dijaspore usavrše i nauče srpski jezik.

- To je projekat Ministarstva prosvete i ja mislim da je to sjajan i odličan projekat. Postoje određene kvote koje moraju da se ispune kada je reč o broju učenika, a broj učenika se vezuje za broj nastavnika. Ukoliko ispoštujete te kvote, a vidim da sve države koje su se do sada prijavile imaju dovoljan broj učenika, onda dobijate nastavnika koji dalje vodi taj proces i imate koordinatore za određene države koji koordiniraju čitavom aktivnošću - izjavio je Milićević.

On je istakao da treće veoma važno pitanje jeste kulturno-istorijska baština i da će na tom panelu govoriti ljudi koji jako dobro poznaju kulturno-istorijsku baštinu Srbije i koji su i ranije imali veze sa dijasporom, dok je četvrta panel diskusija, u kojoj će učestvovati organizacija ''Tačka povratka'' koja će iznijeti svoja iskustva, zapažanja i sugestije.

Takođe je istakao da je u utorak potpisan ugovor sa 20 opština za održavanje 22 ljetnja kampa tokom naredna tri mjeseca.

- Onog trenutka kada završimo Vidovdanski sabor prelazimo na sledeću aktivnost, a to su letnji kampovi sa tri tematske oblasti - naučno-obrazovni ili eko kamp, kulturno-umetnička društva, jer naši Srbi se najviše okupljaju u okviru kulturno-umetničkih društava i treći sportski kamp. Vlada Republike Srbije preko našeg ministarstva snosi sve troškove boravka mališana, od puta do boravka ovde u Srbiji - rekao je Milićević i dodao da je cilj svega da mladi iz dijaspore, upoznaju, ne samo Beograd već i unutrašnjost Srbije i njene kulturne i istorijske znamenitosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana