Miletić i Stanković: Plašimo se da će doći do ozbiljne eskalacije situacije na KiM

Tanjug
Miletić i Stanković: Plašimo se da će doći do ozbiljne eskalacije situacije na KiM

BEOGRAD - Direktor Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić ocijenio je da sve što se dešava na Kosovu i Metohiji „predstavlja teror kakav nigde u Evropi nije zabeležen, kako bi se za Srbe stvorio ambijent u kome je njihov opstanak nemoguć“, a analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da je „trebalo da Zapad i EU na prva hapšenja Srba donesu takve mere da svako sledeće ne bude moguće2.

Miletić i Stanković su za Tanjug izrazili zabirnutost znog dešavanja na KiM i uvjerenje da bi moglo doći do ozbiljne eskalacije situacije.

-Ne vidim da je moguće izbeći oružane sukobe - rekao je Miletić dok je Stanković, na pitanje kakav je njegov stav, rekao da se pribojava onoga šta misli.

-Pribojavam se da ćemo u epizodama imati „Oluju“ iz 1995, samo što će akteri biti kosovski policajci i paravojnici koji se zovu ROSU, Kfor koji će štiti sam sebe i naše bezbednosne snage koje će, besne, ljute i spremne, morati da se uzdrže da ne bi ušle u sukob sa NATO - rekao je Stanković.

Dodao je da se toga  plaši, napominjući da je bio savremenik toga istakao da „albanski policajci i vojnici to rade sekvencijalno, perfidnije nego Hrvati koji su u 'Oluji' za pet dana proterali Srbe“.

-Nema sistematskog napada na više ljudi, nema čak ni žrtava, ali ima poruka - vama nije mesto na Kosovu - rekao je Stanković, koji je ocenio da politika koja treba da otkloni mogućnost da uđete u oružan sukob ne daje rezultate, jer se Kurti drži maksimalističkih ciljeva i pokušava da obesmisli pregovore.

Miletić je ocijenio da „od samoproglašenja nezavisnosti tzv. Kosova, umesto da idemo ka deeskalaciji i suživotu, idemo ka ozbiljnijem konfliktu“.

-Od tada nije bila teža situacija na Kosovu i Metohiji - rekao je Miletić i izrazio žaljenje što se svakodnevno potvrđuje da se želja Srbije za očuvanjem stabilnosti i mira zloupotrebljava, kao i zbog toga što je „celi region izložen dvosturkim standardima Zapada“.

Na pitanje da li je međunarodna zajednica nemoćna ili postoji odustvo volje da Kurtija dovedu u red, Miletić kaže da nema dileme ''da je to njihovo sinhronizovano delovanje''.

-Mogli bi da ga dovedu u red da žele -rekao je Miletić i naglasio da je dodatno frustrirajuće to što se izjednačavaju stvari koje se ne mogu izjednačiti, i figurativno naveo prijmer bacanja petardi i pucanja u srpsku djecu.

Prema njegovim riječima, ide se na pritisak na srpski narod i to dotle da bi došli do toga da bi iskra mogla da napravi sukob, koji bi, kako je rekao, ''značio paljenje Evrope''.

Konfliktima i pritisicima na srpski narod, pravda se prisustvo međunarodne zajednice na KiM, rekao je Miletić i dodao da je potrebno pravdati i to da je Balkan interes SAD.  

- Kakvi su to prioriteti - upitao je Miletić i dodao ''da ne vidi pragmatičnost američke politike''.

-Ne želimo da kontriramo, želimo dobre odnose sa SAD što je začkoljica, jer bi im više odgovarao protivnik ili sluga - naveo je Miletić i dodao da bi odavno zapalili region da Srbija ne štiti stabilnost i mir.

-"Postoji strah posebno u Nemačkoj da bi eskalacija sukoba značila detoniranje EU - rekao je Miletić i ocijenio da Kurti svoju politiku neće mijenjati, jer ne trpi sankcije i uz sve pomjera granicu eskalacije.

Stanković navodi da postoji dosta pokušaja da se nešto uradi kako bi situacija išla ka deeskalaciji, ali sa strane Srbije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, kako kaže Stanković, na nedeljnom nivou razmjenjuju mišljenja sa predstavnicima SAD i EU, Gabrijelom Eskobarom i Miroslavom Lajčakom, i potenciraju na miru i stablinosti kao preduslov za svako politčko rješenje kao i na tome da se preuzete obaveze poštuju.

-Sa druge strane budžet tolerancije Zapada za Kurtija je prevelik, bez ozbira na sve verbalne osude, onoga što njegova specijana policija po njegovom nalogu radi - rekao je analitičar i podsjetio na riječi visokog predstavnika EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Jozepa Borela da ne treba hapsiti nikoga bez pravnog utemeljenja, da je to iskonski oblik nasilja.

-Uprkos svemu tome ne postoji nešto što bi Kurtija sankcionisalo, i osujetilo buduće akcije - rekao je Stanković.

Prema njegovim riječima, iz dana u dan vidi se sistematičan pritisak Prištine na Srbe, prihvaćen je svaki alibi Kurtija.

-Kroz represiju uskraćuju prava ljudi koje hapse i time šalju poruku Srbima da su egzistencijalno ugroženi, da je za njih opcija ili da se pokore zakonima Kosova ili put pod noge - da ponove scenario sunarodnika iz Krajine iz 1995. godine – naglasio je.

Stanković ocjenjuje da je to svima jasno i naglašava da bismo „da postoji minumum nepristrasnosti međunarodne zajednice bili bliži tome da dođemo do rešenja, da se razgovara, pregovara, usklađuju interesi, da se pacifikuju odnosi između Srba i Albanaca“.

 Stanković je govorio i o tome da Amerikanci žele da se vrate na Balkan iz dva razloga - da ga potčine kontroli i da ga u potpunosti distanciraju od Kine i Rusije.

Naglasio je i da Srbija na svom putu mora da razlikuje evropske vrijednosti i evropske interese.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana