Mihajlović: Novi investicioni ciklus vrijedan 17 milijardi evra

Srna
Mihajlović: Novi investicioni ciklus vrijedan 17 milijardi evra

BEOGRAD - Novi investicioni ciklus u rudarstvu i energetici u Srbiji vrijedan je 17 milijardi evra, izjavila je resorni ministar Zorana Mihajlović.

"Infrastruktura je osnova za sve investicije, i ako je nemamo, bilo da je reč o saobraćajnoj ili energetskoj, onda nećemo imati ni investicije. Infrastruktura je neophodna da bismo bili lideri u energetici", rekla je Mihajlovićeva novinarima u Boru, gdje je posjetila budući rudnik bakra i zlata "Čukaru Peki" i radove na rekonstrukciji topionice.

Ona je istakla da je smanjenje potrošnje energije jedan od nacionalnih ciljeva, a da prioritet u procesu energetske tranzicije jeste izgradnja kapaciteta koji koriste obnovljive izvore za proizvodnju energije, a zatim i smanjenje potrošnje energije.

"Zbog toga ćemo u narednim godinama nastaviti da subvencionišemo zamenu stolarije i za to će biti potrebno oko 150 miliona evra godišnje. Što se tiče rudarstva, tu će biti uloženo oko pet milijardi evra", navela je Mihajlovićeva.

Mihajlovićeva je istakla da će "Čukaru Peki" biti prvi "zeleni rudnik" u Srbiji, pojašnjavajući da to znači da će koristiti najnovije tehnologije u rudarstvu i biti, u najvećoj mjeri, digitalizovan.

"To znači da se Srbija podiže u evropskim i svetskim razmerama, jer ćemo biti drugi proizvođač bakra u Evropi. Kada bude otvoren, nadam se početkom oktobra, to će biti rudnik koji postavlja standarde za sve ostale u našoj zemlji. Zeleno, održivo rudarstvo osnova je razvoja privrede i budućnost naše zemlje", napomenula je Mihajlovićeva.

Zamjenik predsjednika investitora u ovaj rudnik - kineske kompanije "Ziđin" Ke Čaojeng istakao je da je ova kompanija u samom vrhu po proizvodnji bakra u svijetu, ali i po zaštiti životne sredine.

"Ulažemo maksimalan trud da podignemo nivo zaštite životne sredine. Trudićemo se da uz pomoć Vlade i lokalne zajednice doprinesemo povećanju zaposlenosti i boljim uslovima za život", rekao je Ke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana