Mihajlović: Država će stimulisati štednju struje

Srna
Foto: Tanjug

BEOGRAD- Ministar rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović rekla je danas da je štednjom električne energije njenu potrošnju moguće smanjiti za najmanje osam odsto, a u optimalnoj varijanti i za 15 odsto.

Mihajlovićeva je istakla da je Ministarstvo s tim ciljem izdalo preporuke za štednju struje, opredijelivši se da finansijskim stimuliše građane koji štede, saopštilo je Ministarstvo energetike i rudarstva Srbije.

Ona je navela da je "Elektroprivreda Srbije" /EPS/ predložila da se domaćinstvima koja umanje potrošnju za više od 10 do 20 procenata u odnosu na isti mjesec prethodne godine odobri 10 odsto popusta.

Mihajlovićeva je dodala da će domaćinstva koja smanje potrošnju između 20 i 30 procenata dobiti 20 odsto popusta, a ona koja uštede 30 i više procenata mogu da računaju i na 30 odsto popusta.

"To za EPS znači da će imati troškove oko četiri milijarde dinara do kraja marta /više od 34 miliona evra/. Međutim, ako gledamo po cenama struje na tržištu, uštedećemo bar pola milijarde evra", objasnila je Mihajlovićeva.

Ona je ponovila da država ne pravi planove za restrikcije struje, već da se svakodnevno trudi da obezbijedi dovoljne količine struje, gasa i energenata za privredu i domaćinstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana