Migranti sve češće po iznajmljenim stanovima, glavni pritisak prema BiH

Srna
Migranti sve češće po iznajmljenim stanovima, glavni pritisak prema BiH

BEOGRAD - Direktor beogradskog Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila Radoš Đurović rekao je Srni da migrantska balkanska ruta i dalje postoji, ali da je daleko van radara institucija, jer ilegalni migranti sada nisu u kampovima, već u iznajmljenim stanovima, a glavni migrantski pritisak je prema BiH.

Đurović je naveo da u Srbiju dnevno uđe od 50 do 70 migranata koji vrlo brzo nastavljaju dalje, mahom prema BiH, ali i prema Mađarskoj.

On je istakao da najviše migranata dolazi iz Sirije, Avganistana, Maroka, sjeverne Afrike, Bliskog istoka.

Đurović je rekao da je ruta kroz BiH dominantna od kraja prošle godine, kao i da iz te zemlje najčešće nema vraćanja migranata.

-Kada uđu u BiH, onda ih nešto malo po readmisiji vrate u Srbiju, ali najveći broj nastavi dalje - dodao je Đurović.

U Srbiji je, prema procjenama Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila, oko 3.000 migranata i oni se često ne nalaze na jednom mjestu ili kampu, kao nekada, nego u urbanim mjestima, u iznajmljenim stanovima i pod kontrolom krijumčara.

Đurović je ocijenio da je situacija problematična, jer se institucijama čini da ilegalnih migranata nema, dok oni prolaze, mimo njihovog vidokruga, uz pomoć krijumčara.

On je rekao u Srbiji radi svega šest kampova za migrante od nekadašnjih 17, a nijedan na ulasku ili izlasku iz zemlje.

-Ako se kampovi u Srbiji ne otvore, to će rezultovati novom eskalacijom problema krijumčarenja migranata u budućnosti - upozorio je Đurović.

Istakao je da svakodnevno oko 200 migranata pokušava da pređe iz Srbije u Mađarsku, koja ih polovinu vrati, te apelovao da bi zbog toga trebalo otvoriti izbjeglički kamp u Suboticim da se smjeste ovi migranti.

Đurović je napomenuo da su među ileglanim migrantima često porodice sa malom djecom koje nemaju gdje da budu dok se sprovedu sve procedure pred prekršajnim sudovima i dok se ne stvori uslovi da se vrate na jug Srbije u kampove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana