Mičel: Na Kosmetu nije bilo bezbjedno nakon povlačenja srpskih snaga

Srna
Foto: Džakarta Post

HAG - Pred Specijalnim sudom u Hagu nastavljeno je suđenje bivšem lideru terorističke OVK Hašimu Tačiju, svjedočenjem Dejana Jevtića, koji je bio zatočen u selu Budakovo i kojem je srušena kuća nakon što su njegovi rođaci napustili Kosovo i Metohiju u junu 1999. godine.

Tužilac Ćezari Mikalčuk rekao je da je Jevtić iz sela Muhlan u opštini Suva Reka i da je bio zatočen u selu Budakovo.

“Srbi su odvedeni u kuću u Budakovu, gde su im stavili poveze na oči i lisice na ruke. Potom su ih tukli puškama i lancima i odveli u bunker iza kuće gde su ispitivani”, naveo je tužilac.

Prema njegovim riječima, svedok Jevtić je tokom saslušanja saznao da mu je otac ubijen, prenosi “Koha”.

“Osim Jevtića, saslušana su još dvojica Srba. Svi su bili odvedeni u jednu kuću gdje su u podrumu pretučeni. U tom podrumu su bila zatočena i dva Albanca, koja su rekla svjedoku da su smatrani izdajnicima koji su sarađivali sa srpskom policijom”, rekao je tužilac i naveo da su svjedok i ostali srpski zatočenici pušteni 5. jula 1998. godine.

Mihalčuk je istakao da se Jevtić nikada nije vratio u svoje selo i da je saznao da mu je kuća “srušena nakon što su njegovi rođaci napustili Kosovo i Metohiju u junu 1999. godine”.

Prije Jevtića je u svojstvu svjedoka ispitana i bivša službenica Misije OEBS-a u Prištini Amerikanka Sandra Mičel, koja je ponovila da je prilikom sastanaka sa Tačijem 1999. godine optuženi negirao da je OVK kidnapovala i zatvarala Srbe i neistomišljenike.

Mičelova, koja je radila u OEBS-u u vrijeme kada je šef te misije na Kosovu i Metohiji bio Vilijam Voker, rekla je da su tada ispred štaba OEBS-a u Prištini protestvovale porodice Srba, koje su se pitale gđe su nestali njihovi bližnji.

Prema njenim riječima, u to vrijeme Tači je preuzeo ulogu lidera na Kosovu i Metohiji i donosio je sve političke odluke.

Na pitanje kako bi opisala bezbjednosnu situaciju nakon povlačenja srpskih snaga, Mičelova je rekla da nije bilo bezbjedno, da je negđe postojao otpor, ali da su to više bili građanski nemiri.

“Bilo je okršaja između OVK i Srba. Srbi su se povukli po dogovoru, ali u Kosovskoj Mitrovici je stalno bilo nasilja”, rekla je, između ostalog, Mičelova.

Mičelova se i ranije pojavljivala pred Haškim tribunalom kao svjedok na suđenjima Milanu Milutinoviću, Nikoli Šainoviću, Dragoljubu Ojdaniću, Nebojši Pavkoviću, Vladimiru Lazareviću i Sretenu Lukiću.

Bivši lideri terorističke OVK Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići terete se za ratne zločine na Kosovu i Metohiji, odnosno za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i ubistva u periodu od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Uhapšeni su na Kosovu i Metohiji u novembru 2020. godine i od tada se nalaze u pritvoru suda u Hagu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana