Megatrendu oduzeta dozvola za rad

Tanjug
Megatrendu oduzeta dozvola za rad

BEOGRAD - Ministarstvo prosvete Srbije saopštilo je danas da je donijelo rješenje o oduzimanju dozvole za rad visokoškolskoj ustanovi Univerzitet Megatrend, na osnovu dopisa Nacionalnog tijela za akreditaciju i obezbjeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju koje je obavijestilo Ministarstvo da se odbacuje zahtjev tog univerziteta za novu redovnu akreditaciju.

Kako se navodi na sajtu ministarstva, rješenje je doneseno 26. avgusta, na osnovu člana 53. stav 8. Zakona o visokom obrazovanju.

Ministarstvo je na na osnovu člana 53. stav 6.7. i 8. Zakona o visokom obrazovanju, koji propisuje da visokoškolska ustanova podnosi zahtjev za novu akreditaciju najkasnije godinu dana prije isteka roka iz člana, a ukoliko visokoškolska ustanova ne podnese zahtjev za novu akreditaciju u roku, važenje akreditacije prestaje narednog dana po isteku roka.

Zakon takođe predviđa da je dužnost Ministarstva prosvete da u roku od 15 radnih dana od dana isteka roka, donese rješenje o oduzimanju dozvole za rad i da objavi prestanak važenja akreditacije.

Zakonom o visokom obrazovanju je propisano da radi obavljanja poslova akreditacije, provjere kvaliteta visokoškolskih ustanova i jedinica u njihovom sastavu, vrednovanje studijskih programa i obezbjeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju Vlada obrazuje Nacionalno akreditaciono tijelo.

U skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju, propisano je da će ministar prosvete na predlog Nacionalnog savjeta za visoko obrazovanje u roku od 30 dana od dana prestanka rada ustanove, donijeti akt kojim se obezbjeđuje završetak studija studentima ove visokoškolske ustanove.

Troškove završetka studija za zatečene studente, u skladu sa uspostavljenim obligacionim odnosima između studenata i navedene visokoškolske ustanove, snosi visokoškolska ustanova kojoj je oduzeta dozvola za rad.

Visokoškolska ustanova kojoj je oduzeta dozvola za rad može podnijeti zahtjev za izdavanje nove dozvole za rad po isteku roka od godinu dana od dana dostavljanja rješenja o oduzimanju dozvole za rad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana