Međunarodna zajednica traži da Priština odgodi ukidanje dinara

Srna
Foto: Ilustracija

BEOGRAD - Međunarodna zajednica je zatražila od Vlade samoproglašenog Kosova da odgodi primjenu odluke o ukidanju srpskog dinara, jer je Beograd ukazao da ta odluka utiče na Srbe sa Kosova i Metohije.

Predsjednik Upravnog odbora Centralne banke u Prištini Baškim Nurboja priznao je da se razmatra mogućnost odgađanja za danas najavljenog početka primjene odluke da se na Kosovu i Metohiji koristi samo evro.

“Suspenzija ne dolazi u obzir. O odgađanju se raspravlja... Još nema konačne odluke. Danas ćemo izaći sa odlukom koja stupa na snagu od sutra”, rekao je Nurboja za Radio “Slobodna Evropa”.

Predsjednik samoproglašenog Kosova Vjosa Osmani tvrdi da na sastanku sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom nije razgovarano o uredbi Centralne banke u Prištini, koja predviđa ukidanje dinara.

Ona je danas novinarima prenijela da očekuje da će za dva dana biti postignut dogovor o primjeni ove uredbe.

“Ja sam za punu primjenu i ne samo na papiru, a svi znaju da je za punu implementaciju potrebna podrška saveznika. Diskusija je još uvek u toku i uverena sam da će se naći rešenje”, rekla je Osmanijeva.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić održao je sinoć hitan sastanak sa pojedinim ministrima Vlade Srbije, nakon što je premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti odbio prijedlog SAD, EU i zemalja Kvinte i odlučio da zabrana upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji počne danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana