Među novim odlukama Vlade Srbije formiranje Savjeta za sprečavanje vršnjačkog nasilja

Srna
Među novim odlukama Vlade Srbije formiranje Savjeta za sprečavanje vršnjačkog nasilja

BEOGRAD - Vlada Srbije donijela je najnovije odluke poslije jučerašnje tragedije u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, među kojima je osnivanje Radne grupe za bezbjednost djece na internetu i Savjeta za sprečavanje vršnjačkog nasilja, rečeno je Srni u Vladi Srbije.

Vlada predlaže moratorijum na dvije godine na izdavanje dozvola za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja/odobrenja za nabavku oružja, oružnih listova i drugo/.

U roku od tri mjeseca mora biti završena revizija svih izdatih dozvola za držanje oružja, a u roku od šest mjeseci kontrola lica koja imaju dozvolu da drže oružje, a posebno da li su ispunjeni zakonski uslovi za bezbjedan smeštaj i čuvanje oružja.

U istom roku treba da se završi i kontrola da li se oružje čuva odvojeno od municije i da li je na adekvatan način spriječen pristup oružju i municiji maloljetnicima i drugim neovlaštenim licima.

Kontrola svih streljana na teritoriji Srbije treba da bude završena u roku od tri mjeseca, u roku od mjesec dana pripremljeni propisi o uslovima i načinu korištenja streljana, uključujući zabranu pristupa maloljetnim licima.

Ministarstvu pravde je naloženo da pripremi izmjene Krivičnog zakonika kojima bi se propisala krivično-pravna odgovornost za lica koja omoguće maloljetnim i drugim neovlaštenim licima da dođu u posjed vatrenog oružja i koja maloljetna i druga neovlaštena lica obučavaju da rukuju vatrenim oružjem.

Ministarstvu pravde je preldoženo da razmotri mogućnost izmjena Krivičnog zakonika kako bi se starosna granica za krivično-pravnu odgovornost maloljetnih lica snizila sa 14 na 12 godina, uz poštovanje međunarodnih i evropskih standarda.

Ministarstvu prosvjete i Ministarstvu zdravlja nalaže se da u roku od mjesec dana pripreme propise kojima će se omogućiti uvođenje obaveznih testova za narkotike u srednjim školama i u osnovnim školama za učenike sedmog i osmog razreda.

Vlada će u roku od 10 dana formirati Savjet za sprečavanje vršnjačkog nasilja koji će, između ostalog, obezbijediti organizovanje mobilnih timova za slučajeve vršnjačkog nasilja kroz protokole između centara za socijalni rad i drugih službi /obrazovne i zdravstvene ustanove, policija/.

Te službe bi hitno reagovale na slučajeve vršnjačkog nasilja i u konsultacijama sa sindikatima prosvjetnih radnika i udruženjima roditelja učenika razmotrile cjelishodnost donošenja mjere zabrane upotrebe mobilnih telefona u školama.

Ministarstvu pravde i Ministarstvu informisanja i telekomunikacija nalaže se da u roku od mjesec dana razmotre mogućnost pooštravanja sankcija za nepoštovanje propisanih obaveza pružalaca medijskih usluga.

To uključuje i internet i druge elektronske platforme, kao i društvene mreže u pogledu zabrane programskih sadržaja kojim se ističe i podržava nasilje, kriminalno i drugo nedozvoljeno ponašanje, emitovanje scena brutalnog nasilja i drugih sadržaja koji mogu teško da naškode fizičkom, mentalnom ili moralnom razvoju maloljetnika.

Vlada će u roku od 10 dana formirati Radnu grupu za bezbjednost djece na internetu koja će razmotriti uvođenje mjere zabrane pristupa sajtovima "dark-net" i slično koji sadrže savjete kako da se izvrši ubistvo, nabavi droga ili vatreno oružje. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana