Vanredna situacija u Pirotu, 51 osoba u bolnici nakon prevrtanja vagona s amonijakom

GS
Vanredna situacija u Pirotu, 51 osoba u bolnici nakon prevrtanja vagona s amonijakom

PIROT - Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić proglasio je vanrednu situaciju u gradu, nakon što se danas poslije podne, u mjestu Sopotski han, prevrnuo vagon sa amonijakom.

Uslijed curenja ove materije, 51 osoba je hospitalizovana, a zbog vanredne situacije, škole u tom gradu sutra neće raditi, rekao je Vasić na vanrednoj konferenciji za novinare.

U Kliničkom centru Niš zbrinuto je sedam osoba, od kojih je dvoje vraćeno kući, dok je petoro sa lakšim simptomima trovanja zadržano, rečeno je u KC Niš.

Zoran Perišić, direktor KC Niš, kaže da se situacija mjenja iz minuta u minut, i da se osobe sa simptimima trovanja dovoze svojim automobilima.
    
Oko 17 časova prema selu Staničenje, tačnije u mjestu Sopotski han, voz koji je prevozio amonijak iskliznuo je iz šina. 
    
Gust dim se širio u vazduhu, policija i vatrogasna jedinica su odmah reagovale, saobraćaj je prekinut i preusmjeravan, a građanima koji žive u blizini je rečeno da ne izlaze napolje.    

Mještani Sopota i Staničenja: Čudno miriše, svi smo se zatvorili u kuće

Mještani sela Staničenje i Sopot uplašeni su nakon saznanja da je na par kilometara od njihovih kuća došlo do iskliznuća cisterne sa opasnim agensom amonijakom.

Ljudi su se nakon saznanja za hemijski akcident zatvorili su u svoje domove nadajući se da će se na taj način zaštititi od opasnog otrova.

Dragan Jovanović iz Staničenja kaže da je nakon određeno vremena počeo da se osjeća neobičan miris za koji sumnja da je posljedica curenja amonijaka.

“Naša kuća je baš pored Železničke stanice, bliže tom mestu nego samo selo Staničenje. Do malopre ništa nisam osećao, međutim, sad kada sam izašao osetio sam da nešto pomalo miriše. Evo jurim psa da ga zatvorim u kuću a imam i 100 košnica sa pčelama, sa njima ne mogu ništa a ako uginu to je šteta od 10.000 evra. Najvažnije je da niko ne strada, ja sam tu sam sa suprugom, sin nam je u Beogradu pa bar za njega ne brinem” kazao je Jovanović.

Dejan Petrović iz Sopota za preteću opasnost saznao je od svog sina.

“Sin je bio u Pirotu, krenuo je kući ali nisu mogli da prođu zbog tog što se desilo. Skrenuli sun a Belu Palanku pa su otišli u Temsku, tamo imamo rođake pa će tamo ostati. Bar za njega ne brinem, Temska je 15 kilometara daleko” priča Petrović. Kaže da se u dijelu Sopota u kojem on živi ne osjeća miris amonijaka.

“Dobro smo sve zatvorili, u kući smo, ne izlazimo. Imam pet kokošaka i kera, njima kako bude, sad ne možemo ništa” zaključio je Petrović, prenose Novosti.rs.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana