Mediji: Albanci kupuju silose i mlin za brašno u Srbiji

GS
Foto: Ilustracija

KRUŠEVAC - Albanci će imati priliku da od Srba otkupljuju žito, te da u mlinovima proizvode brašno koje će kasnije da izvoze u Albaniju i tzv. Kosovo, prenosi “24 sedam”.

Kako navodi taj portal, a prenose i “Novosti”, vlasnik firme “Brestprodukt d.o.o.”, A. Lj. (49) iz Beograda, se sprema da proda smJeštajne kapacitete sprske hrane i mlin za proizvodnju brašna Albancima sa Kosova i Metohije.

Na jednom od sajtova za oglašavanje do detalja je opisano šta je na prodaju, prenose mediji.

“Prodajem mlin za preradu žitarica u radnom stanju sa šest valjnih stolica, skladišnim kapacitetom od 650 tona, trafostanicom od 250 kilovata, elektronsku vagu od 60 tona i pomoćnom zgradom i novo izgrađene metalne silose kapaciteta 3.300 tona. Sve se to nalazi na placu od 50 ari u Stalaću na glavnom magistralnom putu Kruševac-Pojate” navodi se u oglasu koji prenosi “24 sedam”.

Kako saznaju, A. Lj je već primio novac od Albanaca kako bi mlin prodao izvjesnom M. V., koji je za taj posao registrovao pravno lice u Kruševcu. S obzirom da se dio objekta plaća u kešu cijela prodaja je propraćena i utajom poraza, navode.

Prodaja, sama po sebi, ne bi bila problem da vlasnik “Brestprodukta” ne planira da mlin zajedno sa kompletnom mehanizacijom proda Albancima sa Kosova i Metohije koji će tako imati priliku da u srcu Srbije, mjestu pored Kruševca, od Srba otkupljuju žito, te da u mlinovima proizvode brašno koje će kasnije da izvoze u Albaniju i tzv. državu Kosovo, prenose “Novosti”.

Kako mediji prenose, kada se pogleda cjelokupna geopolitička situacija u svijetu i upozoravanja svjetskih lidera da u budućnosti može doći do nestašica hrane, prodaja ovakvih pogona je u najmanju ruku neodgovorno ponašanje, ako ne i izdaja nacionalnih interesa.

Mlinovi, fabrike za proizvodnju hrane kao i smještajni kapaciteti nikako ne bi smjeli da završe u tuđem vlasništvu, a pogotovo ne u rukama onih koji, protivno svim zakonima, pokušavaju nasilno da otcjepe dio srpske teritorije, navode mediji.

Dodaju da, ako se, samo na trenutak, zaboravi trenutna ekonomska situacija u svijetu, dovoljno je postaviti pitanje da li bi Albanci dozvolili nekoj srpskoj kompaniji da kupi nešto slično na teritoriji samoproglašenog Kosova ili Albanije. Odogovor na to pitanje najbolje se vidi iz nedavnih postupaka privremenih vlasti u Prištini kada su zabranili uvoz plazma keksa i sličnih proizvoda iz centralne Srbije, prenosi B92.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana