Matija Bećković: Patrijarh Irinej - jedan od stubova nosača SPC

Srna
Matija Bećković: Patrijarh Irinej - jedan od stubova nosača SPC

BEOGRAD - Akademik Matija Bećković izjavio je da su se upokojenjima Njegove svetosti patrijarha Irineja i mitropolita Amfilohija skršila dva stuba nosača Srpske pravoslavne crkve /SPC/, ali da je, kao i kroz vijekove, ostao onaj treći - nevidljivi.

On ističe da se time SPC “zaljuljala i našla na velikom iskušenju, pored iskušenja u kojima se našlo i cijelo pravoslavlje”.

“Kao što je to bilo u prošlosti, tako će i sada ona nevidljiva ruka koja ju je kroz vekove vodila, taj nesalomivi stub držač, obezbediti njenu večnost”, rekao je Bećković.

On je ocijenio da je do upokojenja patrijarha Irineja došlo u teškim vremenima u kojima, uz srpski narod, strada i SPC i njeni arhijereji.

Bećković je podsjetio da je do upokojenja patrijarha Irineja došlo ubrzo poslije upokojenja valjevskog episkopa Milutina i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

“U neredovnim, tragičnim vremenima u kojima živi današnji svet, živi i srpski narod, a sa srpskim narodom stradava i SPC i njeni vernici”, rekao je Bećković.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana