Matić: Pretres u postupku za ubistvo Ćuruvije zakazan za drugu nedjelju marta

Tanjug
Matić: Pretres u postupku za ubistvo Ćuruvije zakazan za drugu nedjelju marta

BEOGRAD- Apelacioni sud je za drugu nedjelju marta zakazao pretres u postupku za ubistvo Slavka Ćuruvije, naveo je danas predsjednik komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić i istakao da ni poslije 24 godine od ubistva taj slučaj nije dobilo sudski epilog.

Matić je u saopštenju ukazao da će se pretres održati u istoj sedmici kada će biti obilježene dvije decenije od ubistva premijera Zorana Đinđića na parkingu koji se nalazi između zgrade Vlade i Apelacionog suda.

"Sudbina je tako ponovo uvezala dva tragična događaja koji su se poput traume urezali u ovdašnju kolektivnu svest. Đinđićevo ubistvo je dobilo sudski epilog. Ćuruvijino nije..." istakao je Matić.

On je dodao je da je o tome govorio nedavno preminuli novinar Dušan Veličković koji je u svom posljednjem intervjuu naglasio da je "užasna činjenica da se suđenje događa tek sada, više od 20 godina od groznog, surovog i besmislenog zločina".

"Težini Veličkovićevog suda doprinosi činjenica da je on bio jedan od poslednjih ljudi sa kojime se Ćuruvija slučajno sreo na ulici neposredno pred tragičnu egzekuciju. Veličković je tog 11. aprila prišao Ćuruviji kako bi izrazio solidarnost i prijateljsku zabrinutost", navodi Matić.

On podsjetio na Veličkovićeve riječi: "Slavko je bio opušten, šalio se, ali mislim da je to bila opuštenost na način na koji je čovek opušten kada zna da je suočen sa besmislenim optužbama, ali u osnovi je morao biti zabrinut, jer je stvorena atmosfera poziva na linč, iako u tom momentu niko nije mogao ni pretpostaviti da su odredi smrti u blizini.”

"Tokom skoro četvrt veka, koliko je prošlo od Ćuruvijnog ubistva, nestaju protagonisti tog vremena. Nedavno je zauvek otišao i Veličković koji nije dočekao kraj suđenja", istakao je Matić.

On je dodao da se sada čeka odluka Apelacionog suda koji je finalnu fazu ovog procesa izmjestio u zgradu Specijalnog suda.

Matić pretpostavlja da je "izmena lokacije usledila radi bezbednosti zbog poziva Apelacionog suda Miloradu Ulemeku Legiji, Milošu i Aleksandru Simoviću koji su u istrazi govorili o umešanosti pripadnika Službe u ovaj zločin".

"Njih trojica su se do sada samo jednom pojavila na suđenju u septembru 2016. godine, kada su odbili da odgovaraju na pitanja, potvrdivši da ostaju pri svojim iskazima datim Tužilaštvu za organizovani kriminal 2014. godine", ukazao je Matić.

Naglasio je da su Ulemek i braća Simović u svojim svjedočenjima pred tužiocem iznijeli saznanja da je Radomir Marković tražio da se ubije Slavko Ćuruvija i da su neposredni izvršioci ubistva bili Miroslav Kurak i Ratko Romić.

"Odbrana se neuspešno trudila da pobije njihova svedočenja koja su u značajnoj meri uticala na visinu dve dosadašnje osuđujuće presude od ukupno 100 godina zatvora za četvoricu nekadašnjih, veoma uticajnih pripadnika resora Državne bezbednosti", istakao je Matić.

U svojoj pisanoj izjavi Matić je naglasio da su neki od "ključnih dokaza" za dosadašnje osuđujuće presude pribavljeni na osnovu svedočenja onih koji su učestovali u ubistvu Zorana Đinđića.

"Zorana su ubili pojedinci iz državnog aparata. Ubili su i Slavka. Apelacioni sud to treba da potvrdi", zaključio je Matić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana