Marš Besmrtnog puka završen na Trgu republike

Tanjug
Marš Besmrtnog puka završen na Trgu republike

BEOGRAD  - U okviru obilježavanja Dana oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu danas je organizovan marš "Besmrtnog puka" od Spomen kompleksa "Groblje oslobodilaca Beograda", do Trga Republike gdje će biti upriličen muzičko-scenski program.

Marš su predvodili počasni predsjednik fondacije "Besmrtni puk“ i ministar Nenad Popović, potpredsjednik vlade  Aleksandar Vulin, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, zamjenik predsjednika Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov, zamjenik predsjednika Državne dume Petar Tolstoj i ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Marš je uslijedio nakon državne ceremonije polaganja vijenaca u Spomen kompleksu "Groblje oslobodilaca Beograda", odakle su okupljeni krenuli ka Trgu republike.

Popović je rekao novinarima da je današnji marš okupio najviše učesnika do sada.

-Nikada ovakav odziv Besmrtnog puka nije bio. Ali svi događaji koji su bili pored Besmrtnog puka su tome doprineli, i izložba koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio baš u zgradi Predsedništva, i velika konferencija i dolazak naših ruskih prijatelja, narod je to osetio - rekao je Popović.

On je istakao da je danas veliki dan i da je važno da se spriječi revizija istorije.

-Važno je da imamo ovakvo obeležavanje 80 godina pobede, oslobođenja Beograda, a 9. maja ćemo slaviti 80 godina pobede nad fašističkom Nemačkom. Isto tako je važno da imamo stalno Besmrtni puk, da se sećamo naših baka i deka koji su dali svoje živote da bismo mi slobodno živeli - rekao je Popović.

Vulin je novinarima rekao da je Srbija zahvalna Rusiji za vijekove borbe za slobodu, ali i za to što podržava teritorijalni integritet i suverenitet i što nikada u istoriji nismo bili na različitim stranama.

On je istakao da su Srbi jedini narod u Evropi koji to smije da kaže glasno.

Vulin je ocijenio da 1944. Srbi bili slobodni, a svi koji su dijelili sa Srbima Jugoslaviju smatrali su da su okupirani.

-Istorijski nesporazum između Srba i ostatka Jugoslavije jeste što smo mi čvrsto verovali da ih 1944. godine oslobađamo od Nemačke, a oni su to doživeli kao okupaciju - rekao je Vulin.

Tokom marša "Besmrtnog puka", sa kamiona su puštane rodoljubive pjesme, a iza kamiona kretali su se bajkeri "Noćni vukovi".

Na Trgu republike je planiran muzičko-scenski program sa srpskim i ruskim izvođačima.

Pored državnih zvaničnika, dio povorke su i građani i članovi Udruženja kozaka u tradicionalnim nošnjama.

"Besmrtni puk" je međunarodni javni, civilno-patriotski pokret za očuvanje ličnog sećanja na generacije iz Drugog svjetskog rata.

Pokret je nastao u Rusiji, 4. februar 2014. godine.

Ideja "Besmrtnog puka" je vrlo brzo zaživjela, a pokret se u godinama koje su uslijedile proširio na druge gradove u Srbiji i svijetu.

Marš se organizuje u cilju očuvanja kulture sjećanja na one koji su dali svoje živote u oslobodilačkim i odbrambenim ratovima od 1912. do 1999. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana