Marković: Za papu Franju prekrštavanje zločin, a za hrvatsku crkvu nije

Srna
Marković: Za papu Franju prekrštavanje zločin, a za hrvatsku crkvu nije

BEOGRAD - Istoričar Predrag Marković ocijenio je da je hrvatska crkva u sukobu sa papom Franjom, koji je izjavio da je prekrštavanje zločin, a upravo su hrvatski katolički sveštenici u dječijem ustaškom logoru Jastrebarsko nasilno pokatoličavali srpsku djecu.

"Teško se može pravdati samo postojanje logora Jastrebarsko, pogotovo kada vidite slike sa ustaškim kapama onih malih dječaka. Tako da Katolička crkva samim tim što je učestvovala u tom poduhvatu snosi svoju odgovornost i ne ispunjava zahtjev pape Franje Hrvatskoj da se suoči sa svojom mračnom prošlošću u Drugom svetskom ratu", rekao je Marković.

On je, reagujući na pismo biskupa Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju u kojem tvrde da su Jastrebarsko i Sisak bili prihvatilišta, a ne logori za srpsku djecu, naglasio da je zanimljivo da je Vatikan danas mnogo spremniji da to uradi nego Katolička crkva u Hrvatskoj.

"Hrvatska crkva, kao i država, nisu u stanju da zauzmu razuman i samokritičan odnos prema događajima u Drugom svjetskom ratu. Ovo je neverovatan potez", naveo je Marković za Tanjug.

On smatra da je cilj pisma zagrebačkih biskupa patrijarhu Porfiriju da se umanji odgovornost hrvatske crkve, a sjećanju na logor Jastrebarsko promijeni predznak.

"Katolička crkva u Hrvatskoj negira pravo našoj crkvi da tu decu koja su pravi mučenici tako nazove. Ta djeca su pravi mučenici i u to nema nikakve sumnje. Ta djeca svojom mučeničkom smrću zaslužuju taj status", istakao je Marković.

U osvrtu na ulogu časnih sestara u zločinu nad srpskom djecom, Marković je rekao da je sigurno da nisu sve bile zločinci, ali da sama ideja da se djeca ostave sama na nekoj ledini, budu prepuštena gladovanju i umiranju predstavlja zločin.

On je naveo da su brojne redovnice ubijene prilikom oslobađanja logora, napomenuvši da je Jastrebarsko jedini logor koji su partizani i oslobodili.

"Mnogi borci su tu pronašli svoju djecu, rođake, komšije", dodao je Marković.

Na veb-stranici Zagrebačke nadbiskupije objavljeno je otvoreno pismo koje su hrvatski biskupi na čelu sa zagrebačkim nadbiskupom Josipom Bozanićem uputili Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju u kojem su posebno istakli da je neistina ono što Srpska pravoslavna crkva govori o djeci u "ratnim skloništima u Jastrebarskom i Sisku".

Prema podacima Zemaljske komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača NR Hrvatske, samo u Jastrebarskom bilo je zatvoreno 3.336 djece, uglavnom porijeklom sa Kozare i Korduna. Prema istom izvoru, u logoru je do kraja oktobra 1942. godine umrlo najmanje 449 djece, a ukupno 768 do njegovog zatvaranja.

Logor Jastrebarsko bio je jedan od nekoliko dečjih logora u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Osim ovog logora za djecu postojali su i logori u Sisku i Loborgradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana