Marković: Sjećanje na 6. april, dan strašne žrtve

Srna
Marković: Sjećanje na 6. april, dan strašne žrtve

BEOGRAD- Istoričar Predrag Marković izjavio je da je sjećanje na nacistički napad na Kraljevinu Jugoslaviju veoma važno jer je srpski narod, uz ogromnu cijenu koju je platio, bio jedini koji se masovno pobunio u Evropi protiv saradnje sa Hitlerom.

Marković je naglasio da je cijela Evropa tada pokorno slušala Hitlera, a da su Srbi pocijepali ugovor sa njim, što ga je razgnijevilo.

"Šesti april je bio tako strašan, zato što je to kaznena ekspedicija. Hitler lično je bio zgrožen tim Srbima koji su tako buntovni, koji neće da ga slušaju i zato je bombardovanje bilo surovije nego što je uobičajeno", istakao je Marković.

Marković je rekao da je 6. april prije 82 godine bio dan strašne žrtve – ne samo za slobodu srpskog naroda već i za slobodu svijeta i za pravdu, kao i da Hitler nije poštovao nijedan dogovor.

On je napomenuo da je Beograd najrušeniji grad u Evropi, da se to, prema nekim računicama, desilo 40 puta u njegovoj istoriji.

"Samo u 20. veku bombardovan je pet puta, od kojih su u Drugom svetskom ratu dva bombardovanja 1941. i 1945. bila najstrašnija. Ono što se iza toga krije je priča o preživljavanju. Nijedan grad nije toliko rušen i nijedan grad se nije toliko obnavljao", rekao je Marković za RTS.

Nacistička Njemačka je na današnji dan 1941. godine napala Kraljevinu Jugoslaviju i bombardovala Beograd.

Napad je uslijedio bez objave rata Jugoslaviji, a nacističke vazdušne snage bombardovale su Beograd u više naleta nanijevši ogromna razaranja i usmrtivši skoro 4.000 ljudi.

Bombardovanje Beograda počelo je na pravoslavni Vaskrs u 6.30 časova i tog, 6. aprila 1941. godine napad je ponovljen još tri puta, da bi 7. aprila grad bio ponovo bombardovan, kao i 11. i 12. aprila pred dolazak njemačke vojske u grad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana