Marković: Napad na SPC kobna greška Mila Đukanovića

Srna
Marković: Napad na SPC kobna greška Mila Đukanovića

BEOGRAD - Istoričar Predrag Marković ocijenio je da je napad na Srpsku pravoslavnu crkvu /SPC/ kobna greška predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića te da bi, da to nije uradio, vladao vječno.

Marković smatra da je Đukanovića obuzela manija veličine i da je želio da postane crnogorski Sveti Sava, odnosno, osnivač države, nacije i vjere istovremeno.

“Niko ne može da se objasni ponašanje Đukanovića i njegovo odvajanje od realnosti, a verujem da će to ostati istorijsko pitanje zašto je Đukanović udario na SPC”, rekao je Marković.

On je naveo da su, s druge strane, današnja dešavanja na Cetinju pokazala da je SPC pravi nasljednik evropskih vrijednosti u Crnoj Gori.

“SPC je svojim pitomim stavom i zdravorazumskim reagovanjem pokazala da je na nivou zadatka. S druge strane, protivnici ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju pokazali su izrazito nizak civilizacijski nivo, pa su čak i zapadne ambasade, koje su im tradicionalno naklonjene, morale da protestuju protiv njihovog ponašanja”, rekao je Marković Tanjugu.

Prema njegovim riječima, to nije borba protiv SPC, već protiv hrišćanstva, a većina građana Crne Gore su ne samo Srbi već i vjernici SPC.

“Niko u Podgorici nije sahranio svog bližnjeg u prisustvu sveštenika žcrnogorske pravoslavne crkvež. Kada su u pitanju ozbiljne stvari, građani se okreću isključivo SPC”, zaključio je Marković.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije ustoličen je jutros na Svetoj arhijerejskoj liturgiji u Cetinjskom manastiru.

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije i mitropolit Joanikije stigli su jutros u Cetinjski manastir helikopterom zbog blokade prilaza Cetinju.

Grupa demonstranata od juče je protestovala na Cetinju protiveći se ustoličenju mitropolita u Cetinjskom manastiru. Politizacija je počela zahtjevom DPS-a, čiji je lider predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, da ustoličenje bude izmješteno iz Cetinjskog manastira iako je to vjekovno sjedište Mitropolije crnogorsko-primorske SPC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana