Marko Đurić: Prištinske vlasti kaznama traže glas za “svoje Srbe”

Agencije
Marko Đurić: Prištinske vlasti kaznama traže glas za “svoje Srbe”

Beograd - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je juče da Priština, uz podršku dijela međunarodne zajednice, pokušava da umanji broj srpskih glasova na predstojećim izborima i da predstavnike Srpske liste zamijeni “svojim Srbima”.

- Na Kosovu i Metohiji je pokušaj realizacije scenarija po kome bi glas Srba bio uzurpiran, a Srbi u potpunosti skrajnuti iz političkog života i lišeni svakog prava da odlučuju o svojoj sudbini u našoj južnoj pokrajini - rekao je Đurić.

Istakao je da je u toku pokušaj da se disciplinski kazne svi radnici srpske nacionalnosti zaposleni u “Pošti Kosova” u Prištini koji odbijaju da sarađuju sa predstavnicima SLS-a Slobodana Petrovića.

- Cilj tih pritisaka je da se oduzmu glasovi Srpskoj listi, da se umanji uticaj Srbije i Beograda na Kosmetu - jasan je Đurić.

Još je rekao i da Priština pokušava da podmiti Srbe i kupi njihove glasove dodjeljujući im grantove za poljoprivredu.

- Priština vrši i sve veći broj pritisaka na Srpsku listu. Najpre smo pre nekoliko dana videli nelegitimnu, a čak i po prištinskim propisima nelegalnu odluku takozvane Centralne izborne komisije po kojoj je zabranjena upotreba srpskih ličnih karata i drugih ličnih dokumenata koje izdaje Srbija za glasanje na ovim izborima što je urađeno namerno i tendenciozno i sa ciljem da se Srbima na KiM oduzme glas, da se što je moguće više smanji broj Srba koji će učestvovati na ovim izborima - rekao je Đurić.

Kaže da je to zato što se albanski političari i oni koji ih podržavaju u Prištini nadaju da će sa smanjenim brojem Srba koji glasaju i odazivom Srba na izborima, kako je rekao, lažni predstavnici Srba na KiM koji odgovaraju separatistima zauzeti mjesta garantovana za Srbe u parlamentu u Prištini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana