Manastir Mileševa proslavio ktitorsku slavu

Srna
Manastir Mileševa proslavio ktitorsku slavu

BEOGRAD - Drevna nemanjićka svetinja, manastir Mileševa, kod Prijepolja, proslavila je danas ktitorsku slavu – Svetog kralja Vladislava, zaštitnika i Eparhije mileševske, Radija Mileševe, kao i crkvenog hora “Sveti kralj Vladislav” iz Prijepolja.

Liturgiju je služio Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, uz sasluženje domaćina episkopa mileševskog Atanasija, sveštenstva i sveštenomonaštva Eparhija budimljansko-nikšićke i Mileševske, a za pjevnicom su bili članovi umjetničkog ansambla Ministarstva odbrane Srbije.

Čestitajući slavu, vladika Joanikije je rekao da je ovo veliki praznik cijelog srpskog roda, koji danas slavi tri velika svetitelja, saopšteno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

Vladika je podsjetio da istovremeno i manastir Studenica proslavlja danas svog velikog pokrovitelja Svetog Simona Monaha – kralja Stefana Prvovjenčanog čije mošti tamo počivaju, a manastir Davidovica slavi Prepodobnog oca Davida, unuka Nemanjinog.

“Sabrani kod moštiju Svetog kralja Vladislava u njegovoj svetoj zadužbini Mileševi i oko groba Svetog Save osjećamo da smo naročito počastvovani”, rekao je episkop Joanikije.

Vladika Joanikije je podsjetio da je Sveti kralj Vladislav došao na prijesto u vrijeme kada nije bilo baš lako srpskoj državi.

“Vidimo da je srednjovekovna srpska država slavnih Nemanjića imala izvesnih problema, ali vidimo, takođe, da su sveti Nemanjići imali toliko mudrosti i toliko odgovornosti da su uvek prevazilazili probleme i nalazili najbolje rešenje da idu napred. I to pokazuje da smo bili tada zreo narod na vrhuncu svoje moći”, rekao je vladika.

Vladika mileševski Atanasije je rekao da Crkvi Božjoj predstoji koračanje naprijed kroz vrijeme i da se ona dograđuje, dopunjava, novim vjernim, hrabrim sinovima i kćerima svojim, koji žive po uzoru na Gospoda Isusa Hrista, na kojeg se ugledao i Sveti Sava i svi u tome nizu, preko Svetog Save.

“Mi se danas sećamo i Svetog Save i Svetog kralja Vladislava, ali sećamo se i svih onih koji su narednih vekova ugledali se na njih i tako živeli. Danas se sećamo graditelja i dograditelja, graditelja i nastavljača, graditelja i obnovitelja, podvižnika i sapodvižnika”, rekao je on.

On je dodao da nema sigurnijeg, vrednijeg, pametnijeg, ni korisnijeg puta od toga da se ide za Gospodom, bude njegov sljedbenik, sluga i ispune sve njegove zapovijesti.

Proslava slave je počela sinoć u mileševskom Vaznesenjskom hramu, gdje je služeno svečano bdenje koje je predvodio episkop mileševski Atanasije, nakon čega je u manastirskoj porti održan kulturno-umjetnički program.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana