Manastir Mileševa: Policijski helikopter će postaviti krst na vrhu Titerovac

Srna
Manastir Mileševa: Policijski helikopter će postaviti krst na vrhu Titerovac

BEOGRAD - Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Srbije, angažovanjem Helikopterske jedinice na postavljanju krsta na vrhu Titerovac, želi da doprinese obilježavanju 800 godina postojanja manastira Mileševa kod Prijepolja.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas, nakon posjete manastiru Mileševa, da je jubilej koji obilježava manastir Mileševa - 800 godina postojanja, veliki praznik za srpski narod, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

"MUP daje skroman doprinos time što će pomoći crkvi da se podigne veliki krst koji će biti simbol vere i ljubavi", rekao je Stefanović.

On je zahvalio Eparhiji mileševskoj na prijateljskom dočeku i izrazio nadu da će i u budućnosti biti sličnih projekata u kojima će MUP moći da pruži doprinos očuvanju srpske tradicije.

Njegovo preosveštenstvo episkop mileševski Atanasije zahvalio je ministru na pomoći i podršci u podizanju krsta koji je, kako je naveo, simbol onoga što je najsvetije i najdragocjenije - ljubavi, istrajnosti, požrtvovanja i postojanosti.

Vladika Atanasije je istakao da je Eparhija odlučila da povodom obilježavanja 800 godina postojanja manastira podigne krst na vrhu Titerovac iznad manastira na visini od gotovo 1.000 metara, u znak zahvalnosti svima koji su doprinijeli očuvanju i razvoju manastira kroz istoriju.

Manastir Mileševa je srpski srednjovjekovni manastir, a nalazi se na šestom kilometru od Prijepolja na rijeci Mileševci. Podigao ga je kralj Stefan Vladislav /1234—1243/ u prvoj polovini 13. vijeka kao svoju zadužbinu, a u njoj je, kako navode hroničari, i sam sahranjen.

Manastir predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana