Maloljetnik koji je izbo druga krivično neodgovoran

GS
Foto: Agencije

Više javno tužilaštvo saopštilo je da prikuplja dokaze radi rasvjetljavanja smrti trinaestogodišnjaka iz Niške Banje, čije je tijelo pronađeno u lokvi krvi u potkrovlju kuće njegovog najboljeg druga i vršnjaka u Ulici Mojsija Mihajlovića Tošketa u tom mjestu.

Ali, za sada nema nikakvih zvaničnih informacija državnih organa o tome da li se sumnja da je maloljetnik nanio drugu fatalnu povredu ili ne kao i da li je zadržan po nekom osnovu ili nije.

– Više javno tužilaštvo u Nišu obavješteno je da je dana 5. oktobra 2023. godine oko 11 časova u kući u Niškoj Banji pronađeno tijelo A.S. (13). Javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Nišu obavio je uviđaj na licu mjesta. U toku je preduzimanje svih radnji na prikupljanju dokaza radi rasvjetljavanja okolnosti pod kojima se događaj odigrao – saopšteno je šturo iz VJT u Nišu, prenosi SrpskaInfo.

Niška policija potvrdila je juče da im je Hitna pomoć prijavila pronalazak tijela jednog dečaka u kući, da je drugi prevezen u bolnicu, da je obavješteno VJT u Nišu i da se radi na rasvjetljavanju svih okolnosti.

Za dalje informacije, novinari su upućeni na VJT u Nišu.

Kako je Blic pisao, tijelo trinaestogodišnjaka otkrili su ljekari Hitne pomoći na tavanu porodične kuće preživjelog dječaka, kada su došli u intervenciju zbog tuče. Komšije su ispričale da je preživjeli dječak istrčao na ulicu i da je pao na oko 50 metara od kuće a da je njegova baba, koja hoda uz pomoć štaka zatražila pomoć komšija, rekavši: “jedan je sigurno mrtav”.

Dvojica komšija su pritrčali dječaku koji se koprcao i bacakao po ulici, ali se smirio po dolasku ljekara Hitne pomoći. On je imao spolja vidljive povrede, ali je potom iz Univerzitetskog – kliničkog centra u Nišu saopšteno da nije ozbiljnije povrijeđen.

U potkrovlju kuće, u lokvi krvi, pronađeno je tijelo drugog dječaka, bez znakova života. Prema nezvaničnim informacijama, sumnja se da je on iskrvario do smrti nakon što je uboden nožem ili nekim drugim oštrim predmetom. Po riječima komšija, krvavi tragovi su vidljivi i u dvorištu kuće pa se pretpostavlja da se sukob odvijao i ispred kuće.

Kako se saznaje zločin se dogodio u potkrovlju kuće.

– Drugog dječaka su građani zatekli kako se tetura ispred kuće i pozvali su policiju. Taj dječak je prevezen u bolnicu. Nađen je nož – kaže izvor.

Krivično neodgovoran

Činjenica je da je preživjeli dječak, koji je rođen 2010. godine, po srpskom zakonodavstvu krivično neodgovoran, jer nema navršenih 14 godina. To znači da i ako bude osumnjičen za neko protivpravno djelo, protiv njega neće moći da se vodi krivični postupak pa samim tim ni da bude izrečena krivična sankcija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana