Mali: Ove godine počinje izgradnja samobalansiranih solarnih elektrana

SRNA
Mali: Ove godine počinje izgradnja samobalansiranih solarnih elektrana

BEOGRAD- Srbija ove godine započinje projekat izgradnje samobalansiranih solarnih elektrana kapaciteta jednog gigavata sa baterijskim sistemima za skladištenje električne energije, što je najveća investicija u obnovljive izvore energije u Evropi ove godine, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

Mali je, nakon sastanka u Beogradu sa finansijerima projekta, istakao da se očekuje da će se realizacijom ovog projekta obezbijediti dodatni gigavati električne energije iz obnovljivih izvora, sa godišnjom proizvodnjom od 1,2 teravat-časova, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

"U ovaj projekat uključene su najbolje svetske kompanije i finansijske institucije, eksportno kreditne agencije poput `Ju-Es Eksim`, MIGA, Švedske izvozno kreditne korporacije", rekao je Mali.

On je naglasio Srbija potpuno posvećena razvoju obnovljivih izvora energije, zelenoj tranziciji i ulaganjima u ovaj sektor.

Izgradnja bi, kako se očekuje, trebalo da bude završena 2028. godine.

Samobalansirajuće solarne elektrane, za razliku od običnih solarnih elektrana koje se sastoje od PV panela i invertera, sadrže još baterije i nešto više regulaciono upravljačke elektronske opreme.

Dodavanjem baterija, stvara se mogućnost da se viškovi proizvedene električne energije skladište i po potrebi kasnije koriste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana