Makron zapretio Prištini: Nastavak dijaloga Beograda i Prištine očekujem odmah

Tanjug
Makron zapretio Prištini: Nastavak dijaloga Beograda i Prištine očekujem odmah

Pariz - Francuski predsjednik Emanuel Makron očekuje nastavak dijaloga Beograda i Prištine odmah po formiranju kosovske vlade, kako bi se postigao sveobuhvatni sporazum.

Makron je u pismu vršiocu dužnosti predsednici privremenih prištinskih institucija Vjosi Osmani, povodom 13. godišnjice jednostrano proglašene nezavisnosti, napisao da bi želio da pozdravi “posvećenost Kosova dijalogu sa Srbijom od njegovog obnavljanja”, nakon sastanka na visokom nivou koji su kancelarka Merkel i on održali 10. jula 2020.

“Potpuno podržavam posredovanje Evropske unije i njenog predstavnika za dijalog, Miroslava Lajčaka, sa ciljem postizanja sveobuhvatnog, konačnog i pravno obavezujuć́eg sporazuma”, naveo je francuski predsjednik u pismu koje prenose prištinski mediji.

“Važno je da se diskusije mogu nastaviti što je pre moguće, nakon što bude izabrana nova vlada Kosova, na osnovu napretka koji je već postignut”, podvuko je Makron.

Podsjetimo, lider Pokreta Samoopredjeljenja, pobjednik izbora na Kosovu i Metohiji Aljbin Kurti kaže da umjesto dijaloga sa Beogradom želi da se uključi u “unutrašnji” dijalog koji će biti usmjeren na kosovske Srbe.

Ponovio je da tema dijaloga Prištine i Beograda nije jedna od priroriteta za njegovu stranku.

“To je zato što ta tema zauzima šesto ili sedmo mjesto među prioritetima građana. Sve ankete pokazuju da su njihove glavne brige zapošljavanje, ekonomija, Pravda.. Međutim, voljan sam da napravim kompromis i da dijalog stavim u treći ili četvrti red mojih prioriteta”, rekao je Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana